CEDO admite că Sorin Apostu a avut parte de condiţii insalubre în arest

sorin-apostu

CEDO a admis, marţi, plângerile fostului primar al Clujului Sorin Apostu, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie, în care acesta reclamă condiţiile rele de care a avut parte pe durata arestului preventiv, dar şi încălcarea dreptului la viaţă privată.

Din hotărârea postată pe site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului reiese că fostul primar al Clujului Sorin Apostu a reclamat că în anul 2011, când a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie, a avut parte de condiţii proaste şi insalubre în arestul preventiv al Poliţiei Judeţene Cluj, transmite Mediafax

.

De asemenea, Sorin Apostu s-a plâns de condiţii rele şi când a fost transportat de la arestul Poliţiei Cluj la Penitenciarul Rahova, unde s-a aflat pentru că avea termen în proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, fostul primar al Clujului a reclamat că în arestul Poliţiei Cluj a stat în celulă cu mai mulţi deţinuţi, nu avea lumină naturală, lipsea căldura, iar igiena era precară. Apostu a mai reclamat faptul că, tot în perioada arestului preventiv, după ce a fost mutat la Penitenciarul Gherla, nu a putut discuta cu avocatul său în condiţii normale, ci doar printr-o fereastră.

Fostul primar al Clujului s-a mai plâns de faptul că i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată, după ce procurorii care au instrumentat cazul său au dat publicităţii interceptări telefonice care ţineau de viaţa sa privată şi nu aveau legătură cu dosarul de corupţie.

După ce au analizat plângerea, magistraţii CEDO au hotărât că în cazul Apostu a fost încălcat Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia “nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

CEDO a mai hotărât că a fost încălcat şi Articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia “orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale, şi nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

În hotărârea CEDO se mai arată că astfel a fost admisă plângerea privind condiţiile proaste de detenţie, precum şi plângerea că prin publicarea interceptărilor telefonice în presă fostului edil i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată.

În decizia CEDO se precizează că lui Apostu i-a fost respinsă o solicitare de a primi despăgubiri de la statul român, pe motiv că cererea a fost depusă după termenul limită stabilit de Curte.

Sorin Apostu a depus plângerea la CEDO, prin apărătorul său legal, în 13 aprilie 2012, după ce a executat aproape un an de arest preventiv.

Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv, în iulie 2014, de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii