Premierul român Dacian Cioloș a discutat cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau despre problema eliminării vizelor într-o întâlnire ce a avut loc la Ottawa, în 15 iunie. El a declarat ieri pentru TVR, după ce a fost întrebat când vor fi ridicate vizele pentru Canada:
„Sper eu să vedem progrese foarte clare și chiar decizii (…) până la sfârșitul mandatului acestui Guvern. Discuția pe care am avut-o cu prim-ministrul Trudeau a fost una eu consider foarte bună. Dacă înainte de a pleca acolo dânsul considera că acordul de liber schimb CETA cu Canada n-are nicio legătură cu vizele, după această discuție a înțeles că trebuie să abordeze acest subiect la nivel politic și că trebuie să pregătească o decizie. Văd că lucrurile se mișcă, voi ține legătura cu dânsul și am convingerea că vom vedea clarificări legate de poziția Canadei cât mai repede”.
Data semnării așa-numitului Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) a fost stabilită pentru luna octombrie iar Canada va trebui să acționeze, pentru a exclude riscul ca acele țări nemulțumite că cetățenii lor sunt tratați ca europeni de mâna a doua să-și folosească dreptul de veto. Legat de această posibilitate, Dacian Cioloş a afirmat că: „(…) și noi avem anumite pârghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care în mod clar le vom folosi, pentru că eu nu pot să concep ca România să semneze un tratat cu Canada, fără ca cetățenii români să poată să beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalți cetățeni europeni de acest acord. E simplu”.
În luna aprilie a acestui an, Canada și SUA au primit termen trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE privind reciprocitatea regimului de vize. Acesta prevede că țările ale căror cetățeni nu au nevoie de vize trebuie, la rândul lor, să permită libertatea de circulație pentru toți cetățenii UE.
În prezent, Canada cere vize pentru cetățenii din România și Bulgaria, iar SUA impune vize cetățenilor din cinci state membre ale UE.
Biroul lui McCallum, ministrul Canadian al imigraţiei, confirmă că acesta se va afla la Bruxelles între 10 și 12 iulie pentru întâlniri referitoare la adoptarea CETA și pentru „a reitera poziția Canadei în legătură cu mecanismul privind reciprocitatea vizelor”.
Comisia Europeană urmează să se reunească pe 13 iulie, pentru a decide dacă va impune reciprocitatea vizelor pentru canadieni și americani.