Baraj plutitor pentru deșeurile de pe Someș

Primăria Cluj-Napoca a demarat licitația pentru achiziționarea unui baraj plutitor care să rezolve problema deșeurilor din Someșul Mic.

Poluarea cursurilor de apă cu plutitori, în special flacoane de plastic dar și cârpe, sau alte deșeuri, s-a amplificat în paralel cu producerea unor cantități tot mai mari de astfel de materiale, dar și pe fondul dezinteresului populației de a menține cursurile de apă cât mai curate. Fenomenul este și mai deranjant după trecerea viiturilor, vegetația existentă pe maluri reținând corpurile plutitoare, fiind aproape imposibilă îndepărtarea acestora. Din păcate nu cei care poluează sunt afectați de această situație, ci comunitățile situate în aval. Singura posibilitate de a diminua acest fenomen  o constituie reținerea poluanților, prin construcții/elemente plutitoare amenajate la intrarea în localități și evacuarea acestor poluanți.

Pentru râul Someșul Mic, s-a propus varianta unui ”baraj plutitor”. Acesta va fi funcțional în perioadele anului în care Someșul nu este înghețat. Acest baraj reprezintă de fapt un furtun de plastic cu diametrul de 60 de cm, umplut cu aer sub presiune, care reține plutitorii și îi ghidează, grație forței curentului de apă, către malul drept. Mai este nevoie de un sistem mecanic care permite lansarea între cele două maluri a tubului, transferul acestuia către malul drept pentru a fi curățat periodic, un sistem autonom de iluminat, un sistem de supraveghere video.

” Primăria a demarat procedurile pentru realizarea unui sistem de colectare a deșeurilor plutitoare de pe râul Someș. A fost finalizat deja proiectul și a fost lansată licitația pentru execuția acestuia. Sistemul de colectare va fi instalat  în amonte de Podul de pe B-dul 1 Decembrie, iar odată cu realizarea acestuia, sperăm ca râul Someș să devină mai curat, având in vedere faptul ca deșeurile vor fi oprite la intrarea în oraș. Problema este în amonte, începând cu Tarnița, continuând cu Beliș, Gilău, Florești și alte comune unde se aruncă toate mizeriile în apă. Am ajuns să avem cadavre de animale și tot felul de PET-uri de mici și mari dimensiuni” a menționat primarul Emil Boc

Totodată, acest timp de construcție trebuie protejată cu un gard șu un panou de avertizare pentru publicul curios, putând constitui surse de accidente.

Someș, râul gunoaielor

Primăria Cluj-Napoca s-a confruntat cu o problemă a gunoaielor care au invadat râul Someșul Mic. Clujenii au fost extrem de nemulțumiți, iar primarul Emil Boc a fost nevoit să caute soluții. Chiar dacă vinovați pentru această situație erau locuitorii localităților aflate în amonte, clujenii au avut cel mai mult de suferit. Deșeurile și leșurile de animale au plutit și au transformat Someșul într-o ghenă.

La solicitarea Primăriei Cluj-Napoca, Compania de Apă Someș a achiziționat un utilaj amfibiu cu ajutorul căruia a fost curățat râul. Au fost colectate aproximativ 260 de tone de vegetație acvatică din râul Someșul Mic. Acum, din cauza condițiilor meteo, operațiunile de curățare au fost oprite și gunoaiele au început să reapară.

”În ultima lună situaţia gunoaielor care se strâng în Someş este critică. Rațele şi lebedele, motiv de relaxare şi fotografie pentru toţi clujenii care se plimbă pe malul Someşului, stau printre gunoaie de plastic, saci, cauciucuri, coşuri de gunoi şi chiar capace de WC aruncate în Someş. Nu ne place să ne plimbăm zilnic printre aceste gunoaie care spun multe despre noi și despre Primărie”, a sesizat un clujean la sfârșitul lunii ianuarie

Primăria Cluj-Napoca a menționat că  sprijinit Administrația Bazinală Someș-Tisa în operațiunea de curățare a Someșului. Lucrările au fost sistate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, dar vor fi reluate în primăvara acestui an. Mai mult, noul baraj plutitor va opri deșeurile să mai ajungă în oraș.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii