Balul Operei 2018: un nou format, un nou început

Opera Națională Română din Cluj-Napoca îi invită pe clujeni să participe la Balul Operei, sâmbătă, 3 martie 2018, începând cu ora 19:00, un eveniment marcant pentru mediul cultural și artistic din Cluj-Napoca. Balul Operei se va desfășura după un concept nou dedicat clujenilor, bucurându-se de bogata tradiție care i-a completat identitatea, începând cu prima ediție dezvăluită publicului în anul 1985.

Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca se va transforma, în premieră, în sală de bal, iar clujenii sunt invitați la dans! După programul artistic, participanții la bal se vor bucura de un program de dansuri de societate în Sala Mare, care va fi reorganizată special pentru acest eveniment.

”Mă bucur că, de anul acesta, Balul Operei a revenit sub egida Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, fiind pentru noi o ocazie deosebită să oferim publicului clujean un repertoriu ales în mod special pentru a celebra Anul Centenarului Marii Uniri. Formatul pe care noi dorim să îl aibă Balul Operei începând cu acest an este unul simplu, de etichetă, cu oamenii care vin să se vadă în ținuta lor că respectă acest sanctuar în care calcă. Același respect îl vom avea și noi în felul în care ne vom adresa lor. Vrem să redăm acest eveniment comunității și un prim pas a fost parteneriatul pe care îl avem cu Consorțiul Universităților din Cluj. Implicarea dumnealor vizează decernările de premii care se continuă ca și titluri, în unii ani se vor da o parte din ele în unii ani altele. An de an se va da acel premiu Seniorul Cetății, decis de Consorțiul Universităților. Am decis să creăm un nou trofeu, acordat o singură dată în cadrul Balul Operei, Trofeul Popovici-Bayreuth, primul director al acestei instituții. Dorim ca acest Bal al Operei să vină în sprijinul tinerilor cântăreți. S-a inițiat acest premiu Alexandru Fărcaș, acordat de domnul Remus Pop. Vom merge în continuare cu acest premiu. Ca și format, Balul va avea două părți. O parte muzicală în care va fi implicat ansamblul Operei Naționale, în anii viitori ne gândim să avem și soliști invitați, în acest an vor fi soliștii casei care sunt valoroși, ei cutreieră scene internaționale, sunt apreciați și merită să îi punem în valoare. Am decis ca primul Bal organizat de noi să fie cu oamenii casei. Va fi implicat și Baletul Operei Naționale, dar și doi soliști intrumentiști, pentru a pune în valoare și soliști din cadrul Orchestrei Operei Naționale. Prima parte va avea integrată momentul decernării premiilor. Vrem să includem școli de dans care vor veni și vor valsa în cadrul Balului. Partea a doua a Balului se va muta în foaier, pentru dineu, dar sala va rămâne în continuare Sala de Bal pentru ca toți cei care sunt implicați și cei care sunt în public să participe la Bal și să poată dansa. Sunt puse în vânzare mai multe categorii de bilete și dorim să sprijinim, din profitul realizat și din donații, activitatea tinerilor talentați din cadrul Transylvanian Opera Academy, singurul program din România de formare și perfecționare a tinerilor artiști de operă”, a declarat dr. Florin Estefan, Manager general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Domnul Matei Miko a cesionat Balul Operei domnului Daniel Metz, iar acesta l-a oferit Operei Naționale din Cluj.

”Balul Operei a ajuns un eveniment cunoscut, apreciat, care a reușit să străbată 25 de ani de existență. În acești 25 de ani cât am păstorit acest eveniment, am adus pe scena Operei Naționale Române, sute de artiști. Balul Operei, dacă a fost o reușită să datorează artiștilor care au performat. 10 ani Balul Operei a fost un eveniment de o zi, apoi crezând că a venit vremea am trecut la două zile, prima zi Balul Operei, a doua zi Gala Laureaților, apoi am înțeles că e greu să ținem evenimentul cu două zile și după zece ani am trecut înapoi la formatul de o zi, fără a renunța la elementele care au făcut ca Balul Operei să fie un eveniment valoros. În acești 25 de ani am introdus momente de prețuire și recunoștință față de personalitățile care au venit în cetatea noastră. Astfel a apărut un titlul, o diplomă și o medalie de Senior la Cetății. Au fost și alte premii, Mecena, trofeul Lya Hubic. Au trecut anii și e frumos să spui că am păstorit Balul Operei timp de 25 de ani, dar acești 25 de ani au trecut și la mine, peste câteva zilei voi face 66 de ani și am avut și un moment de cumpănă în ceea ce privește sănătatea. În discuțiile cu prietenul meu Daniel Metz acesta mi-a propus să vedem cum putem continua acest proiect. Chiar înainte de Balul Operei de anul trecut am decis să continuăm acest proiect care a supraviețuit multor altor proiecte. Astfel am cesionat această marcă domnului Daniel Metz din dorința de a asigura continuitatea acestui proiect și Operei Naționale Române care a fost gazda și partenenrul nostru în toți acești ani”, a declarat Matei Miko.

Daniel Metz a declarat că motivul pentru care a preluat acest evniment a fost să îi asigure continuitatea.

Eu mă bucur pentru faptul că acest eveniment formidabil a ajuns acasă. Mă bucur pentru faptul că un tânăr va prelua destinele acestui eveniment. Îmi doresc sincer ca acest eveniment să fie al tuturor clujneilor și iată că acest lucru s-a întâmplat, aceasta fiind cea mai mare staisfacție a mea. Florin Estefan pornește pe acest drum greu, mi-am dat seama de amploarea acestui eveniment și de așteptările acestui eveniment deosebit. La final vom avea un cerc care va sigura pentru cetățenii acestui oraș un eveniment calitativ. Am apreciat foarte mult gestul făcut de domnul Miko, dar și faptul că domnul Estefan a acceptat preluarea responsabilității. Este evenimentul nostru al clujenilor, haideți să facem ceva deosebit, să ne mândrim că avem un astfel de eveniment”, potrivit lui Daniel Metz.

Regia Balul Operei va fi semnată în acest an de Petru Năstase, iar din partea Operei Naționale va fi Mihela Bogdan. Scenografia îi aparține Ancăi Pintilie.

Suprafața de scaune din sală va fi acoperită și va deveni un platou uriaș pe care se va dansa, se va cânta, vom transforma toată sala într-un platou al evenimentului. Ne-am inspirat din tradiția Balului de la Viena. Anul acesta este un nou început ca și format. Partea dedicată artei o vom asigura cu echipa Operei din Cluj, aveți una dintre cel mai mari opere din țară, poate chiar a depășit Opera din București, având mult mai multe spectacole în stagiune. Eu trebuie să păstrez toate valorile acumulate timp de 25 de ani și să aducem ceva proaspăt, nou, într-o manieră clasică. De data aceasta Balul Operei va fi doar Balul Operei. Vom fi axați doar pe conținut artistic pe care îl poate oferi Opera din Cluj. Cel mai important lucru e că trebuie să transmitem un mesaj foarte important celor care vor veni la Bal. Ei trebuie să respecte Dress Codul acestui eveniment. Acest eveniment nu este făcut doar de către artiștii care vor performa. Acest eveniment este un eveniment monden și personajul principal este publicul. Mesajul este; Veniți la acest eveniment și respectați dress-codul, Black tie: toată lumea în smoking și rochii de seară. Sper să vedem în loje oameni importanți care pot influența cultura, economia Clujului. Milionarii să vină să își plătească o lojă cu zeci de mii de euro ca acești bani să se regăsească în spectacolele pe care le va face Opera în continuare”, potrivit regizorului Petre Năstase.

Clujenii au ocazia să îi susțină pe tinerii artiști talentați din cadrul Transylvanian Opera Academy

Participanții Balului Operei 2018 vor susține, atât prin achiziția biletelor la eveniment, cât și prin donații oferite în seara acestuia, programul de burse lunare pentru cei 11 artiști care fac parte din Transylvanian Opera Academy (TOA). Este cel mai recent proiect cultural-artistic și academic al Operei Române și urmărește formarea și îndrumarea către excelență a unor tineri promițători care, prin reușita în cadrul unei sesiuni de audiții, se bucură de privilegiul unui an de studiu cu artiști consacrați.

Biletele sunt deja puse în vânzare și sunt între 260 de lei la balcon, 380 de lei în sală 490 locurile de la lojă. Biletele evenimentului au fost puse în vânzare la Agenția Teatrală și online, pe www.biletmaster.ro.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare