Amenzi de o jumătate de milion de euro aplicate de Inspecţia Muncii într-o singură săptămână

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 23.05 – 27.05.2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 457.755 de euro, adică 2.059.900 de lei. Au fost depistate 118 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 17 erau din judeţul Constanţa şi 13 din Olt.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.640.900 de lei din care 900.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 3 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 400 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 419.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 46 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.Au fost sancţionaţi 773 de angajatori în domeniu.

”Suntem în plină campanie de control și verificare a angajatorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transporturilor. Dat fiind importanța comercială şi chiar strategică a Portului Constanta Sud – AGIGEA, am derulat o acţiune amplă pentru a verifica şi modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la munca prestată de conducătorii auto în baza contractului individual de muncă, organizarea timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, munca suplimentară, munca de noapte, repausul săptămânal şi concediul de odihnă, acordarea tuturor drepturilor salariale şi plata acestora pentru munca prestată, existenţa documentelor tehnice ale autovehiculului. Finalizarea controalelor se va face în perioada următoare. Pentru neregulile depistate inspectorii de muncă, vor dispune măsuri de remediere sau vor aplica sancţiuni contravenţionale, după caz. Acţiunea şi-a propus să prevină accidentele din port şi conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor privind respectarea clauzelor contractuale, condiţiilor de lucru dar și respectarea regulilor de securitatea muncii, reducând în acest fel efectele sociale şi economice negative.” Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.