60 de expozanţi şi 380 de invenţii se întrec la „Pro Invent”

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, organizatorul celei de-a XIII-a ediţii a „Pro Invent” este prima instituţie de învăţământ superior din Europa care organizează un eveniment de acest tip – o adevărată competiţie a ideilor, în continuă mişcare şi evoluţie.

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

La deschidere, prof. dr. Aurel Vlaicu, rectorul universităţii, a arătat că prin organizarea acestui salon “se doreşte o trecere în revistă în domeniul cercetării tehnico-ştiinţifice, cu accent pe activitatea studenţilor şi a unor cercetări interdisciplinare.”

A urmat cuvântul reprezentantului personal al lui Marek Szczygel, ambasadorul Poloniei la Bucureşti – Polonia fiind prezentă cu un stand la Cluj-Napoca – care a adresat un mesaj special studenţilor aflaţi în sală: “Din partea ambasadorului vă transmit următoarele: <Să nu uitaţi: nu politicienii sunt elita poporului, ci voi – şi aveţi dreptul să luptaţi pentru ideile voastre!>”

În continuare, au mai luat cuvântul şi prof. Radu Munteanu, Kerekes Istvan – consilierul preşedintelui consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan şi Constantin Spânu, de la Centrul Naţional de Sănătate Publică din Republica Moldova. Profesorul Spânu a avut o intervenţie inedită, oferind organizatorilor o butelie de vin moldovenesc şi un cozonac, adresându-li-se astfel: “Am adus un colac mare şi un vin moldovenesc pentru că astfel acoperim mai multe idei: dacă la început a fost inventată roata, apoi a venit colacul, Hora Unirii. Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

În dreptul standului Republicii Moldova, profesorul Spânu a avut amabilitatea să prezinte câteva din invenţiile de seamă ale instituţiei pe care o reprezintă la salon: “Avem aici un pachet integral privind elaborarea de noi metode de diagnostic de laborator, de profilaxie şi tratare a bolilor de geneză, virale, parazitare, cum sunt hepatitele virale, de toate gradele, dar şi a gripei sezonioere sau endemice. De la idee, brevetare, patentare, studii în condiţii de laborator, clinic, aprobare clinică, fabricare şi punere în practică au trecut între 8 şi 12 ani de muncă, dar şi rezultatele au fost pe măsură: medicamentele pot fi găsite acum în farmaciile din Polonia, Rusia, Ucraina şi, sperăm, cât de curând, şi-n România.”

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

Făcând un tur al zecilor de standuri, care mai de care mai interesante, ne-a atras atenţia şi cel al gazdelor, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Aceasta a prezentat la această ediţie mai multe invenţii, majoritatea premiate la importante saloane din lume.

foto: Cluj Manifest
foto: Cluj Manifest

Cea mai “galonată” membră e team-ului Universităţii Tehnice, dr. Ing. Ofelia Corbu, de la Facultatea de Construcţii ne-a prezentat invenţiile echipei sale interdisciplinare, alcătuită din opt cercetători: “Am încurajat multe personae să lucrăm împreună şi să-şi aducă, fiecare contribuţia. Cea mai valoroasă invenţie este betonul rutier, ecologic, compus din deşeuri de agregate de beton şi din deşeuri de sticlă. Am primit pentru ele o mulţime de premii: de la polonezi, vietnamezi şi în acest an şi de la thailandezi. Mă mândresc de asemenea cu premiul Leading Innovation Award, primit în Thailanda, pe lângă medalia de argint a echipei, iar brevetarea invenţiilor noastre lor urmează s-o facem cât de curând”.

În zilele următoare, la “Pro Invent” vor avea loc diverse evenimente: de la lansări de carte până la întâlniri ale inventatorilor cu publicul, urmând ca sâmbătă, 28 martie, la ora 12.00, să fie decernate premiile pentru cele mai reuşite invenţii.

Sorin Grecu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii