443 de persoane au solicitat azil în România

Inspectoratul General pentru Imigrări a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un număr de 443 de cereri de azil, cu aproximativ 40% mai puține față de semestrul I al anul 2015, când au fost depuse și înregistrate 744 de cereri de azil.

Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Siria — 154 reprezentând aproximativ 35% din total, Irak — 69, Pakistan — 33, Afganistan — 21.

De asemenea, au fost soluționate, 430 de cereri de protecție internațională, în etapa administrativă, și a fost acordată o formă de protecție în 226 de cazuri, dintre care 132 persoane primind statut de refugiat și 94 protecție subsidiară, totalizând o rată de aprobare de aproximativ 53%.

În vederea punerii în aplicare a deciziilor Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale, au fost transferate din Italia și Grecia în România un număr de 68 de persoane (familii însoțite de copii minori și tineri) aflate în nevoie de protecție internațională pe teritoriul celor două state membre.

Persoanele au ajuns în țara noastră în baza unor decizii de acceptare a relocării în România, după efectuarea unor analize specifice și a verificărilor de securitate necesare.

Pe parcursul primului semestru, 148 de străini cu o formă de protecție au beneficiat de programe de integrare, participând activ la sesiunile de consiliere socială, psihologică, orientare și acomodare culturală sau cursuri de limbă română.

Complementare cu activitățile de integrare desfășurate, începând cu luna mai, mai multe organizații neguvernamentale derulează proiecte, cu finanțare europeană, destinate asistenței și integrării persoanelor vulnerabile identificate din rândul cetățenilor străini cu drept de ședere în România.

Activitățile se desfășoară în cadrul centrelor regionale de integrare unde migranții pot beneficia de o paletă largă de servicii integrate și asistență, care vin în sprijinul nevoilor acestora de consiliere, informare, educație, de acces la activități de socializare și petrecere a timpului liber, participare pe piața muncii sau de relaționare cu autoritățile locale.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, respectarea principiului non refoulement și integrarea străinilor rămân acțiunile noastre prioritare, în domeniul azilului, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului în acest context migraționist.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii