Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. Sindicaliștii cer impozitare progresivă

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

În fiecare an, pe 17 octombrie este marcată Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. Combaterea sărăciei este un ţel aflat în centrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi rămâne înscris şi în noile obiective din Agenda de Dezvoltare pentru 2030 a Naţiunilor Unite.

Potrivit  Confederației Naționale Cartel Alfa, a eradica sărăcia nu înseamnă  însă a adopta doar programe de ajutor pentru săraci. Înseamnă a oferi şansa fiecărui cetăţean de a trăi cu demnitate, iar acest lucru se realizează prin politici publice îndreptate către reducerea inegalităţilor, un sistem corect de redistribuire, o cotă de impozitare progresivă, investiţii publice şi acces la servicii de sănătate şi educaţie de calitate.

Nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale din România rămâne printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. O treime din populaţie este afectată de privare materială severă, în sensul că nu-şi poate permite lucruri considerate necesare pentru a duce un trai decent de zi cu zi. Incă mai există copii în România care nu au fost niciodată la şcoală şi comunităţi întregi care nu au acces la servicii de sănătate.

Conform datelor statistice privind cota din PIB care revine salariaţilor, în România, mai puţin de 40% este îndreptat către capitalul uman, în timp ce remunerarea  companiilor reprezintă peste 60% din PIB. Acest raport este inversat faţă de majoritatea ţărilor europene și evidenţiază dezechilibrul major din modul în care sunt distribuite rezultatele economice, în condiţiile unei productivităţi similare.

Avem o fiscalitate care favorizează capitalul, împovărând în schimb salariaţii și micii contribuabili. În numele „atragerii investitorilor străini”, ­au fost create facilităţi și condiţii pentru companii care permit şi chiar incurajează exploatarea forţei de muncă autohtone, în numele profitului, de multe ori externalizat prin diverse mijloace.

Negocierile colective, un alt instrument pentru o distribuție mai echitabilă a rezultatelor muncii, au fost practic eliminate prin efectele Legii 62/2011. Astfel, contractul colectiv la nivel național, care, printre altele, stabilea coeficienți de salarizare mai ridicaţi pentru posturi care presupuneau pregătire superioară (sistem pe care, la vremea respectivă, chiar patronatele autohtone l-au susţinut, ca modalitate de a mai stăvili exodul forței de muncă calificate), a fost desfiinţat în 2011 prin voința unilaterală guvernului.

Mai mult decât atât, în cei cinci ani de la apariţia noii legi, nu s-a mai încheiat niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, datorită condiţiilor absurde prevăzute de lege. La nivel de unitate, doar 9% din totalul unităţilor, respectiv 14.000, au un contract colectiv de muncă și nu este lipsit de importanţă faptul că, dintre acestea, 12.000 sunt negociate și semnate de reprezentanţii salariaţilor (şi nu de sindicate), reprezentanţi care, de cele mai multe ori, sunt  desemnaţi chiar de către angajatori.

Toate acestea au dus la o adâncire a inechităţii sociale, condiții de muncă precare, exploatare şi  o totală lipsă de perspective pentru lucrătorii români, în afară de opţiunea migrării.

Statisticile UE confirmă o realitate îngrijorătoare; avem de departe cei mai mulţi lucrători săraci, dublu faţă de media europeană. Practic, în prezent, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, şi o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani.

Atâta vreme cât nedreptatea și exploatarea sunt integrate în sistemul economic, social și cultural, sărăcia va devasta în continuare o proporţie covârșitoare din populaţie, fiind în acelaşi timp o frână în dezvoltare. Pentru a rupe cercul vicios al sărăciei este necesară o nouă viziune și determinare politică, fundamentate pe principiile justiției și bunei guvernări și care să pună justiţia socială şi redistribuirea echitabilă în centrul politicilor publice.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău