VIDEO. Dan Petrescu: „Eu am obiectiv grupele Europa League./Noi nu investim nimic, dar vrem rezultate”

Antrenorul campioanei României CFR Cluj, Dan Petrescu, a ținut o conferință de presă înaintea partidei din etapa a 2-a a Ligii 1, cu Sepsi Sfântu Gheorghe. Acesta a abortat mai multe subiecte, pe lângă meciul pe care „Ferovirarii” îl vor disputa mâine seară la Cluj.

„Bursucul” spune că îi așteaptă un meci greu, cu un adversar care tot timpul a fost incomod în fața CFR-ului și care au un antrenor foarte bun, ce îndeamnă jucătorii la un joc agresiv. Tehnicianul „Alb-vișiniilor” s-a plâns de faptul că echipa a jucat multe meciuri în ultimele săpămâni și spune că sunt unii jucători care nu sunt pregătiți fizic în totalitate, iar alții care riscă să aibă probleme medicale.

Mai târziu, Dan Petrescu a afirmat că, în cazul unui succes în fața celor de la Dinamo Zagreb, el crede că echipa ar fi avut șanse la grupele Ligii Campionilor, datorită tururilor preliminare care se joacă într-o singură manșă. Acum, spune acesta, echipei îi rămâne să îndeplinească obiectivul pe care și l-a setat el personal, grupele Ligii Europa.

În continuare, managerul CFR-ului a afirmat că nu este surprins de eliminarea Craiovei, aceasta nefiind o surpriză atât de mare. Petrescu spune că românii trăiesc în trecut și vor performanțe precum cele ale naționalei în anii 1990, însă e imposibil ca echipele să aibă rezultate, atâta timp cât nu se fac investiții.

Tototadată, „Bursucul” a spus că nu cometează selecția lui Mirel Rădoi, dar se bucură că sunt mulți jucători convocați la echipa U21 și speră ca pe viitor să fie și mai mulți la ambele reprezentative.

VIDEO cu declarațiile lui Dan Petrescu

Mister, e mai greu să îi faceți pe jucători să-și revină după meciul cu Dinamo Zagreb, din punct de vedere psihic, sau nu?

E greu pentru toți. Și pentru mine, și pentru ei. Pentru toată lumea. A fost un meci cu încărcătură, dramatism, presiune, stres și s-a terminat cum nu se putea mai rău pentru toată lumea. Vă dați seama, dacă Golofca dădea gol, acum era toți cei mai buni, cei mai frumoși și cu moralul excelent.

Oare pentru jucătorii care au ratat penalti e cu atât mai greu să își revină? Ați vorbit cu ei? Ați avut o discuție cu ei?

Nu am avut timp să discut cu ei, poate astăzi, dar am vorbit cu toată echipa și le-am spus că în niciun caz nu avem voie să dăm vina pe Golofca sau pe Boli. Am pierdut toți acest meci… de fapt, nu l-am pierdut, pentru că, pentru mine, penaltiurile… sunt penaltiuri. Este un an în care noi nu pierdem meciuri, dar, cumva, ieșim din competiție, ca și la Sevilla, iar acum cu Dinamo Zagreb.

Când nu vrea să fie, nu vrea să fie, dar eu sunt foarte bucuros de atitudinea jucătorilor. N-am avut și n-am ce să le reproșez niciunui jucător. Totdeauna eu îmi reproșez mie, nu jucătorilor.

Sepsi, adversarul de mâine seară, o echipă care a transferat destul de mulți jucători cu experiență în această vară. Vă așteptați la o echipă diferită față de sezonul precedent?

Sepsi tot timpul a fost un adversar incomod pentru CFR. Au un antrenor foarte bun, cu experiență, un antrenor care motivează bine și care face ca echipa lui să joace foarte agresiv. Aș da exemplu primul meci cu Craiova, unde, de departe meritau victoria, nici măcar egalul. Ce să mai zic… înfrângerea e incredibilă, la cum s-a jucat. Au ratat foarte mult, dar au jucat mult mai bine. Ei sigur o să încerce să profite de problemele pe care le avem noi de lot și de moral, în acest moment.

Chiar asta voiam să vă întreb: găsiți suficienți jucători valizi, pentru că au fost probleme medicale destul de multe cu Zagreb?

În afară de problemele medicale, sunt jucători care au jucat trei meciuri în opt zile – am jucat pe sintetic în Malta, după aceea ne-am dus la București să jucăm cu Clinceniul pe iarbă, care nu era așa bună, ne-am întors, aici un meci dramatic, cu o echipă foarte bună. Sunt doi jucători care nu cred că o să mai poată să ducă al patrulea meci. E imposibil, riscăm alte accidentări, față de cele patru pe care le avem acum.

Odată cu venirea lui Vojtus, plus Debeljuh, care a intrat bine cu Dinamo Zagreb, credeți că atacul CFR-ului va arăta mai bine? Chiar dumneavoastră spuneați că, în ultimele meciuri, jucătorii din atac nu mai fac diferența.

Surpriza plăcută, clar, a fost Debeljuh. El a venit târziu și nu a mai jucat de mult, cred că n-a mai jucat niciodată un meci de asemenea anvergură, mai ales de Champions League, și să o facă în maniera în care a făcut-o. E un plus pentru noi, acum rămâne de văzut dacă a fost meciul carierei sau a fost doar începutul. Pentru că eu până judec un jucător îmi trebuie ceva timp. Nu pot, după un meci, să spun că Debeljuh „va rupe în două”, dar Debeljuh a arătat excelent, și 120 de minute, nu mă așteptam la asta. Păcat că nu a mai putut să bată și penaltiul, dar era de înțeles.

Acum, cu Vojtus, să vedem dacă o să fie la același nivel, dar și Debeljuh, și Vojtus nu au pregătire, nu au făcut deloc. Din experiența mea de antrenor, că am și eu ceva experiență, greu ca un jucător să ducă, știu eu, până în decembrie, fără să se accidenteze, dacă n-a făcut o pregătire. Acum e datoria mea să știu când să îi bag, cum să îi bag și să îi antrenez în plus, ca ei să aibă o pregătire, să aibă o bază, pentru că nici unul, nici altul nu au baza de pregătire. Și asta nu numai ei, mai sunt jucători, mai ales Omrani, care a fost numai accidentat. Chipciu la fel, Pereira la fel și s-a văzut la meci.

Vor mai veni și alți jucători de atac sau pe alte posturi?

Să știi că, dacă nu mai pleacă nimeni din atac, eu zic că suntem bine. Dar pe alte posturi, poate pe două posturi, mi-aș mai dori, dar, în aelași timp, trebuie să și plece jucători, că lotul deja e foarte mare.

După ce v-ați bătut un an întreg să câștigați campionatul, echipa a fost nevoită, din păcate, să pornească din primul tur preliminar în Europa, cu adversari puternici. În condițiile acestea, ce mai poate motiva o echipă să o ia de la capăt, dacă lucrurile sunt așa în fiecare sezon?

Sincer, nu mă așteptam să nu fim capi de serie în primul tur. A fost ciudat să cădem cu o echipă ca Dinamo Zagreb, dar, cred eu, că asta ar fi fost șansa noastră, a românilor, a lui CFR Cluj să ajungem în Champions League. Asta era șansa, că se joacă doar un meci, și dacă ai noroc, cum am căzut noi acasă… Eu zic că, dacă băteam pe Dinamo Zagreb, era prima oară când chiar eu aș fi crezut că se poate ajunge în grupele Champions League, pentru că puteai să ai noroc să cazi acasă în următoarele două meciuri.

Dacă ai norocul acesta: un meci și pe teren propriu, poți să îl câștigi. Dublă manșă cu o echipă mai bună e mult mai greu. Nu era imposibil. Cred eu că la anul era cu atât mai greu. Dacă echipa care ia campionatul nu e cap de serie, va fi greu, dar noi o luăm de la capăt pentru a spera, pentru că noi nu am avut obiectiv, eu personal, grupele Champions League, eu am avut grupele Europa League. Ar fi, din punct de vedere financiar, foarte bine.

Și ca imagine ar fi foarte bine, dar acum, indiferent cu cine vom cădea, presiunea va fi mult mai mare pe noi, pentru că poate vom cădea cu echipe mai slab cotate și noi ar trebui să câștigăm. La meciul cu Dinamo, chiar dacă în România se exagerează mereu, ei eru favoriți. Dacă noi băteam, era un lucru fantastic.

România continuă cu trei echipe în Europa League. Probabil, după meciuri, și pe dumneavoastră v-a surprins rezultatul celor de la CSU Craiova. Dacă puteți să-l comentați în reun fel?

Nu m-a surprins. Adică e o surpriză, dar nu așa mare, pentru că e normal. În cupele europene se poate întâmpla orice, ei poate nu au mai jucat demult. E o dramă în România, dar eu nu o văd așa o dramă. Noi facem dramă din tot, din orice. Eu zic că se întâmplă să prinzi o zi proastă, un drum lung, nu știu cât au făcut ei până acolo. Am văzut puțin din meci, adversarul nu a fost chiar așa slab, dar nouă ne place să spunem că noi suntem… noi am rămas cu, nu știu, noi am rămas acum 30 de ani, cu generația noastră.

Toți au rămas acolo, toți vor rezultatele acelea, dar investițiile care se fac în România… nu înțeleg ce vrem noi de la viață. Nu înțeleg, eu chiar nu înțeleg. Noi nu investim nimic și vrem să scoatem. Noi nu înțelegem că Bulgaria, Cehia, Polonia, toți investesc masiv în fotbal, noi nu investim nimic și vrem rezultate. Pe mine nu m-a surprins. Dacă pe alții îi surprinde, să-i surprindă.

Deac și Burcă la Națională. Cum comentați alegerea selecționerului?

Nu comentez.

Totuși, v-a surprins că au rămas în afara lotului jucători precum Ionuț Radu, Silviu Lung Jr. sau Keseru?

Nu m-a surprins pentru că nu m-am gândit și nu e datoria mea, e a antrenorului naționalei, care știe ce face. El decide, el va răspunde și de rezultate.

Sunt, totuși, șase jucători de la CFR la primele două reprezentative, doi la echipa mare și patru la U21. Bănuiesc că e o mândrie pentru club.

E foarte bine. N-a mai fost de mult timp să avem atâția, mai ales că cei U21 nu tot timpul au jucat și nu au contribuit. Dar au crescut, se vede clar că au crescut toți și e foarte bine pentru club și la următoarea convocare chiar îmi doresc să fie mai mulți jucători convocați.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii