Ziua Roşiei Montane în Cluj- Napoca

Cu ocazia implinirii a 1882 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, Campania Salvati Rosia Montana te invita in data de 6 februarie la Ziua Rosiei Montane in Cluj Napoca eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana.

Ziua Rosiei Montane in Cluj Napoca va consta intr-un program menit sa sublinieze importanta conservarii si punerii in valoare a patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana si sa readuca in discutie riscurile la care este supus patrimoniul de catre proiectul minier propus in zona de compania Rosia Montana Gold Corporation.

Casino Chios

18.00      Expozitie foto Edmond Kreibik “ Am fost odata intr-un loc…”

20.00       Proiectie filme documentare

De la Copenhaga la Rosia Montana pe bicicleta / Tica Darie , 2012

                  Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012

Gambrinus Pub, Piata Unirii, nr. 25

22.00   Concert Mihnea Blidariu & Nick Fagadar (Luna Amara) | Mushroom Story | DJ Poliglot |

AfterParty by Socol

Intrarea este libera.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul XIX reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr-un interval de timp exceptional – 2 000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in peste alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro


Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii