Ziua României vine cu amenzi pentru românii din diaspora

1 Decembrie este data limită până la care românii din diaspora ar trebui sa prezinte documentele necesare pentru schimbarea rezidenței fiscale, conform Ordonanței de Guvern 30/2017

Toți românii care au părăsit țară după 30/01/2012, sunt rugați să iși schimbe rezidența fiscală in țara unde lucrează.

De asemenea trebuie să își schimbe rezidența fiscală și românii care au plecat înainte de 2012 dar au mai avut venituri și in România.

Și românii care vor pleca de la 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie sa anunțe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare.

Toate persoanele din aceste trei categorii care nu vor completa acest formular și nu vor cere schimbarea rezidenței fiscale, vor primi o amendă de 50-100 lei.

Cei vizați trebuie să completeze formularul, în două exemplare. Unul dintre formulare va fi depus personal sau prin împuternicire la registratură organului fiscal unde persoana respectivă avea domiciliul fiscal sau se poate trimite prin poștă la ANAF de domiciliu la departamentul ‘evitarea dublei impuneri’, cu confirmare de primire, al doilea exemplar se păstrează.

Formularul îl puteti coborâ de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_74_2012.pdf

Pe lângă formular, românii sunt obligați să prezinte și următoarele documente, traduse:

? Certificat de rezidență fiscală

? Copie contract de muncă

? Copie contract de casă

? Copie CI sau pașaport

? Copie card de sănătate

? Copie carnet de conducere dacă este emis de țara respectivă

Menționăm ca FADERE a cerut Guvernului ca formularele să se poată transmite și on line, însă deocamdată nu am avut un răspuns favorabil. Pe lângă acest formular, cei care doresc sa iși schimbe rezidența fiscală mai trebuie să aducă și următoarele documente:

Pentru cei care doresc sa înțeleagă mai bine această situație, ANAF pune la dispoziția românilor din diaspora un ghid: și un call center: 0040 314 03 91 60.

Dacă o persoană locuiește într-o țară cu care România are convenție pentru a evita dubla impozitare și totuși el continuă sa primească venituri din țară din chirii, dobânzi, dividente, revedențe, ea va fi menținută în evidențele fiscale din România dar va fi tratată ca persoană nerezidentă în România și va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform tratatului de evitare a dublei impuneri.

După un studiu efectuat de FADERE în rândul românilor din diaspora, marea majoritate a românilor din afara granițelor nu știu ce trebuie să facă in privința schimbării rezidenței fiscale.

De aceea:

—Cerem Prim ministrului Mihai Tudose, amânarea intrării in vigoare a ordonanței 30/2017 cu cel puțin 6 luni.

— Cerem Ministrului Pentru Românii de Pretutindeni, începerea unei campanii serioase de informare a românilor din dispora cu privire la noul Cod fiscal, schimbarea rezidenței fiscale și a ordonanței 30/2017.

— Cerem conducerii ANAF implementarea de urgență a sistemului de trimitere on line.

— De asemenea, cerem conducerii ANAF recunoașterea documentelor cerute în limba în care au fost emise, fără să mai fie nevoie sa fie traduse. Ne referim in mod special la limbile recunoscute la nivel UE. Spaniola, Engleza, Germana, Italiană, Portugheza și Franceza.

Nu este cinstit ca cel mai mare investitor al României din ultimii 10 ani, (55 de miliarde trimise în ultimii 10 ani) să fie călcat încă odată in picioare de Statul Român. A declarat Daniel Țecu președinte FADERE Federația Asociațiilor de români din Europa.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare