verificari masina

Verificări ce trebuie făcute la mașină la începutul primăverii

Pe timp de iarnă, există numeroși factori care pot duce la o uzură accentuată a caroseriei și a componentelor auto. Nu doar condițiile meteo neprielnice, precum temperaturile extrem de scăzute, înghețul și umezeala pot avea un efect devastator asupra stării în care se află mașina, ci și sarea ori nisipul folosite pe șosele că materiale antiderapante. Așadar, la începutul sezonului cald, este recomandat să faci o serie de verificări de rutină, pentru a evita eventualele pagube costisitoare în viitor.

Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că automobilul tău funcționează perfect după o iarnă grea

La începutul primăverii, trebuie să speli mașina cu mare atenție, nu doar în interior sau în exterior, ci și dedesubt. Resturile de sare și nisip au un efect negativ asupra tuturor componentelor ce se află, cu precădere, în partea de jos a mașinii. Așadar, primul pas in pregătirea automobilului pentru sezonul cald este o curățare ca la carte. În caz contrar, caroseria, rulmenții și suspensiile pot avea de suferit, fapt ce presupune cheltuieli semnificative pentru reparații și înlocuiri.

Verifică și înlocuiește lichidele

O bună funcționare a automobilului presupune un nivel optim al uleiului de motor, de servodirecție, al lichidului de frână și al celui de la cutia de viteze. Nu uita să înlocuiești lichidul de parbriz de iarnă cu unul mai potrivit pentru vară.

Verifică starea bateriei

Din cauza frigului, acumulatorul auto se descarcă mult mai repede în sezonul rece, mai ales dacă mașina a fost utilizată intens sau dacă a fost parcată în exterior. Acest pas este foarte important, pentru a evita să rămâi în drum în timpul unei călătorii lungi sau atunci când te îndrepți spre o întâlnire ce nu suportă amânare. În cazul in care ai o baterie veche și aceasta dă semne de uzură, este recomandat să o înlocuiești cu una nouă, care va funcționa mai eficient.

Schimbă anvelopele

Aderența optimă pe carosabil este motivul pentru care există două tipuri de anvelope indicate de specialiști: cele de iarnă și cele de vară. Fiecare set are caracteristici proprii și trebuie utilizat la momentul potrivit. Când temperaturile din exterior depășesc 7 grade Celsius, deci nu se mai pune problema de polei sau îngheț pe șosele, trebuie să schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară.

Verifică plăcuțele de frână

Și acestea fac parte din categoria pieselor ce se uzează mai rapid la o mașina, mai ales in sezonul rece. Plăcuțele de frână sunt vitale pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, așa că, dacă este cazul, achiziționează și montează unele noi pe vehiculul tău.

Verifică sistemul de climatizare

Iarna, aerul condiționat al mașinii nu este folosit, așadar, freonul se poate evapora fără să îți dai seama. De asemenea, și alte defecțiuni pot avea loc, însă nu le vei sesiza decât în momentul în care îți dorești să utilizezi sistemul de climatizare pentru racorirea aerului. Pentru a fi sigur că acesta funcționează normal, nu uita să îl verifici cu atenție.

Verifică starea ștergătoarelor

Ștergătoarele reprezintă componente auto cu cel mai mare risc de uzură intensă, în special iarnă. Ploaia înghețată, greutatea zăpezii sunt doar doi dintre factorii ce duc la crăparea sau ruperea acestora. Din fericire, costul înlocuirii nu este foarte mare, așa că această operațiune nu trebuie întârziată.

Verifică contactele electrice

Acestea se pot oxida pe timp de iarnă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În urma acestui proces, poate avea loc o funcționare defectuasă sau pot apărea scurt-circuite. Nu uita să verifici contactele electrice, mai ales dacă observi probleme la acest capitol!

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare