Vânătorii reclamă nereguli în sânul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Potaissa Turda” (PARTEA I)

Vânătorii din cadrul Asociației Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Potaissa Turda sunt nemulțumiți de neregulile cu care se confruntă Asociația în ultima perioadă, nereguli care îi afectează în mod direct.

Potrivit vânătorilor, scopul pentru care au decis să facă publice aceste informații este dorința ca activitatea Asociației să se îmbunătățească, iar starea de fapt din cadrul Asociației să fie cunoscută de toată lumea. Una dintre cele mai mari probleme este faptul că animalele s-au împuținat, iar realitatea din teren nu corespunde cu cea declarată în acte.

Există o serie de probleme, iar cea mai mare parte a acestora au pornit de la fondul de vânătoare 39 Lita. Pe acest fond nu există numărul de animale necesar, în special din cauza turmelor de oi. Animalele nu au dispărut datorită braconajului ci a bolilor și a turmelor de oi. În acest moment nu mai există efectivul optim de animale. Pentru fiecare fond de vânătoare se face o evaluare și se stabilește un efectiv optim de animale. Paznicul de vânătoare împreună cu directorul Asociației trebuie să facă în fiecare an o evaluare a efectivelor de animale și să le comunice către ITRSV. Nu s-a reportat efectivul de animale exact, s-a supraevaluat, au declarat existența mai multor animale decât realitatea din teren. Animalele s-au împuținat în fiecare an, iar din această cauză au apărut tensiuni. Realitatea este că pe fondul de vânătoare atât cerbii, cât și căpriorii, la fel iepurii și fazanii nu sunt în cotele optime. Nu există efectivele optime de animale pe teren, deși s-au declarat că există. Așteptăm concluzia Gărzii Forestiere să vedem ei ce au găsit în februarie pe urme de zăpadă. Ar trebui să găsească 40 de piese, nu există atâtea animale. Efectivul optim reprezintă numărul minim de animale care trebuie să existe tot timpul acolo. În fiecare an de face evaluarea ai dreptul să declari mai puține animale. Dacă în fiecare se scădea numărul animalelor se ajungea la efectivul real. Căpriori ar trebui să fie 150 de animale, dar nu prea sunt. Mai mult, în această perioadă toate animalele fac pui și organizatorul de grupă, la indicația controlului, să nu se mai elibereze autorizații individuale, să se face vânători colective pentru vulpi. La vânătorile colective de vulpe nu prea vine nimeni. În perioada asta când și vulpile au pui mănâncă cel mai mult vânat. În această perioada este necesar să fie îndepărtate vulpile. Acestea se împușcă tot timpul anului deoarece sunt considerate dăunătoare și produc multe pagube, din acest motiv nu există iepuri și fazani. Dacă evaluările nu se fac corect, se ajunge la situația de a avea mai puține animale decât cele declarate.

Lipsa animalelor a condus la apariția unei situații neplăcute pentru Asociație. Un cetățean străin a cumpărat o autorizație de vânătoare pentru un cerb. Acesta nu a găsit însă cerbul pentru care a plătit și nemulțumit de colaborarea pe care a avut-o cu Asociația a decis să facă sesizări scrise la Garda Forestieră și la Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Cluj.

O problemă care a degenerat a apărut în momentul când un cetățean străin, membru al asociației,  a cumpărat o autorizație pentru a împușca un cerb pe fondul de vânătoare 39 Lita. Acesta s-a dus de mai multe ori pe teren deoarece autorizația era valabilă 30 de zile. Autorizația eliberată permite împușcarea unui cerb de selecție, bătrân, degenerat, un cerb matur. Nu poți să împuști un cerb de trofeu sau un cerb de viitor, un pui. Vânătorul a mers cu paznicul de vânătoare de mai multe ori și văzând că nu găsește cerbi, nu găsește animalul respectiv, a decis să se întoarcă în Italia urmând să fie contactat când va fi văzut cerbul. Contactat de cei de la Asociație, vânătorul s-a întors din Italia, s-a dus la vânătoare, iar noaptea, după o zi de căutări paznicul de vânătoare i-a luminat cu farul un cerb și i-a indicat să îl împuște. Vânătorul a realizat că era un cerb tânăr și a refuzat să dea 3000 de lei pentru un pui de cerb. Dincolo de aspectul financiar și de carne, acesta și-ar fi dorit coarnele unui cerb degenerat. Mai mult, cerbul nu poate fi împușcat la lumină deoarece este considerat braconaj.

Asociația i-a eliberat vânătorului italian autorizația într-o perioadă în care găsirea și împușcarea unui cerb este foarte greu de realizat. În urma sesizării făcute de vânător, Garda Financiară a realizat un control, nu a găsit cerbi și s-a decis să se facă evaluarea pe urme de zăpadă.

Nemulțumit de această experiență, vânătorul a făcut sesizări scrise la Garda Forestieră, anunțând că pe fondul de vânătoare 39 Lita nu sunt cerbi, și la și la Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, comunicând că paznicul de vânătoare i-a indicat să împuște un cerb cu lumina farului. Ca urmare a acestei sesizări, Garda Forestieră a venit, a cercetat terenul și i-a comunicat vânătorului că nu au găsit cerbi, dar că urmează ca la evaluarea pe urme de zăpadă care se face în luna februarie să facă o evaluarea a fondului de vânătoare să vadă dacă există vânat sau nu există vânat. Autorizația a fost eliberată prin luna octombrie. Cerbul de obicei se împușcă în perioada boncănitului, în luna septembrie. Dacă nu a fost găsit în luna septembrie, este foarte greu de împușcat în celelalte luni. Din dorința de a face rost de bani i-au eliberat autorizația vânătorului străin, deși știau că e foarte greu să găsească un cerb. Vânătorul și-a cerut banii înapoi, însă a fost refuzat. Acest conflict se putea atenua, însă comportamentul celor din Asociație l-a nemulțumit pe vânător. În luna februarie urmau să se pronunțe asupra evenimentelor care existe și să trimită un răspuns.

Am solicitat un răspuns de la Garda Financiară privind rezultatele evaluării din luna februarie. Imediat ce ne va fi furnizat o sa îl comunicăm,

Directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Potaissa Turda” a fost contactat, dar a refuzat să dea declarații pe această temă.

Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi “Potaissa Turda” s-a înfiinţat în anul 1992 şi este afliată Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România. Asociaţia Potaissa -Turda administrează perimetrele cinegetice Hărcana, Turda, Moldoveneşti şi Lita.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare