Vânătorii din Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda” sunt buni de plată (PARTEA A II-A)

În prima parte a acestui serial au fost prezentate nereguli privind numărul de animale mult mai mic de pe fondurile de vânătoare administrate de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda”. În partea doua vânătorii reclamă faptul că au împrumutat Asociația cu sume de bani pe care nu le-au mai recuperat. Astfel, în urma unui proces pierdut, Asociația a fost nevoită să achite despăgubiri în valoare de. Pentru a aduna suma necesară, vânătorii, membri ai Asociației, au împrumutat Asociația Potaisa Turda cu suma de 400 de lei fiecare, bani care nu au mai fost înapoiați.

În Asociație în acest moment este o mică harababură. Totul a început cu un proces pe care Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda” l-a pierdut. Un proprietar de teren din județul Alba, de la limita fondului de vânătoare 38 Moldovenești, a acționat în judecată Asociația, solicitând daune pentru pagubele făcute de mistreți în valoare de 30.000 de euro. Proprietarul respectivului teren a avut plantat porumb, dar de 30.000 de euro, 150.000 de lei se poate produce o cantitate foarte mare de porumb. În primă fază Asociația a câștigat procesul, ulterior proprietarul terenului a făcut apel și Asociația a pierdut și a fost bună de plată. Asociația este condusă de Adunarea Generală a Asociației cu un consiliu de Administrație format din 15 membri. Conform statutului, la 15 vânători, o grupă de vânătoare are dreptul să delege un vânător pentru forul de conducere. S-a decis însă ca fiecare grupă să fie reprezentată de trei vânători, încălcând astfel statutul Asociației. Acest fapt a dus la o dereglare în Asociației, apărând probleme în grupa 39 Lita, aceștia nu au avut suficienți oameni care să voteze și să le apere interesele. În mod normal trebuiau să aibă cinci reprezentanți și poate că se luau alte hotărâri. Vechiul director a fost scos vinovat pentru pierderea procesului și și-a înaintat demisia. Adunarea Generală a Asociației a decis ca fiecare vânător să împrumute Asociația cu 200 de lei că să plătească despăgubirile. Banii urmau să fie dați sub formă de împrumut pe o perioadă de un an. Banii fie se vor restitui membrilor vânătorii, fie vor considerați cotizația plătită pentru Asociație. Această decizie a fost luată în urmă cu doi ani. Anul trecut ne-au comunicat că mai trebuie să dăm încă 200 de lei, tot sub formă de împrumut. Acum, la Adunarea Generală a unei grupe i-au anunțat că se va majora cotizația, iar vânătorii au întrebat ce se întâmplă cu banii pe care ei i-au dat, cu cei 400 de lei, când îi primesc înapoi. Nimeni nu a știut să dea un răspuns, iar problema a rămas în aer. Adunarea Generală a Asociației va avea loc în mai și așteptăm să primim atunci un răspuns.

De asemenea, în urma controlului Gărzii Forestiere s-a constatat că a fost eliberată cu o autorizație în plus pentru mistreț. Contabila Asociației, cea care a eliberat autorizația, a fost amendată cu suma de 700 de euro, bani plătiți tot din fondurile Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda”.

Garda forestieră, venind în control la Turda a constatat că s-a împușcat la fondul de vânătoare 37 Turda, un fond care aparține tot de Asociația Potaissa Turda, cu un mistreț mai mult decât trebuia. Dacă se împușcă un animal peste cota de recoltă se consideră că a fost braconat. Contabila Asociației a fost cea care a eliberat Autorizația. În mod normal directorul Asociației trebuie să elibereze autorizația de vânătoare, el trebuie să urmărească, el e gestionarul de fond. Acesta a împuternicit-o pe contabilă care a fost amendată de Garda Forestieră cu 200 de lei amendă și a fost obligată să plătească 700 de euro, contravaloarea porcului. Nu ea trebuia să dea autorizațiile și să răspundă. Amenda și porcul mistreț a fost achitat din banii vânătorilor, ceea ce nu este normal. Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda” are un buget de venituri și cheltuieli aprobat în fiecare an. Se comite un abuz dacă banii se cheltuiesc în alt mod.

Citește prima parte a serialului

Vânătorii reclamă nereguli în sânul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Potaissa Turda” (PARTEA I)

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare