USAMV Hoia

USAMV amenajează adăposturi pentru animale domestice și acvariu de pești în Hoia

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) va derula proiectul ”Modernizare infrastructură educațională Hoia pentru desfășurarea activităților didactice și practice destinate învățământului agricol”.

Valoarea proiectului este de circa 30 milioane de lei, iar fondurile provin din finațare ADR. Termenul de finalizare este data de 31 octombrie 2020.

”Este un proiect important pentru universitatea noastră, ca bază didactică și de cercetare, cu o gamă largă de rase de animale domestice, dar și reptile și pești. Este o zonă pentru agrement în Cluj-Napoca. Această biobază va fi deschisă și pentru vizitarea de către publicul larg, astfel că o considerăm o investiție importantă și pentru oraș”, a apreciat rectorul USAMV, Prof. dr. Cornel Cătoi.

Pe piața din Cluj există și o tradiție la nivel de produs local – brânza de Hoia.

”Încercăm să conservăm atât materialul biologic, pe care țara noastră l-a exploatat și dezvoltat în timp ca rase și hibrizi autohtoni, cât și o parte din biotehnologiile tradiționale (pe lactate și brânzeturi) în vederea conectării cu piața produselor tradiționale de ultimă generație”, a declarat și decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Prof. dr. Daniel Dezmirean, managerul proiectului.

În urma lucrărilor de reabilitare a infrastructurii educaționale existente, plus construcții noi, a amplasării noilor adăposturi pentru animale domestice, cât și a refacerii celor aflate în patrimoniu, studenții vor beneficia de o biobază nouă dedicată tuturor speciilor de animale domestice din România: bovine, ovine, suine, canide, păsări, precum și animale de blană (iepuri, nutrii etc).

De asemenea, pentru conservarea speciilor piscicole endemice din apele dulci din România și din Marea Neagră, va fi construit, în premieră, un acvariu cu o arhitectură deosebită, destinat activităților didactice, precum și vizitării de către publicul clujean.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare