„U” – Vaslui 1-0. „U”-istul are şapte vieţi în pieptu-i de aramă

z vaslui

Meciul ăsta îmi aminteşte de tovarăşa educatoare, de la grădiniţa din cartier.
Ne învăţa „Peneş Curcanul”, de Alecsandri. Poezia despre reduta Griviţei şi Războiul de Independenţă de la 1877, împotriva turcilor.
„Plecatau nouă din Vaslui,
Şi cu sergentul zece.”
Săracii jucau tot timpul în formaţie incompletă. Poetul nu scria nimic despre salarii, clauze, comisii. În vremurile acelea Porumboiu nu era încă comandant agricultor.
Sergentul Ciubotariu nu apucase să dezerteze. Nici istoria nu mai e ce a fost. Nici fotbalul. Dacă Alecsandri scria poezia azi, Peneş nu mai era Curcan, era poate o pasăre mai brunetă, la câţi moldoveni africani sunt pe teren. Cert este că vasluienii au venit în cea mai bună şi mai completă formaţie. Au venit cu autocarul, un fel de căruţă pe motorina. Nu mai are nea Adi bani de avioane, pentru armata lui…. Acum să vedem dacă reduta lui „U” rezistă mai bine decât Griviţa turcească… Vasluiul nu a pierdut anul acesta în deplasare.

“U”: Veselovsky – Ciupe, Abrudan, E. Ninu, Gërçaliu – Bucşă (cpt.), V. Cristocea – M. Nicu, L. Kovacs, Karim – Lemnaru
Min 8. Fundaşii noştri dau gherle repetate, scoate Veselovsky foarte bine. Ai portar, ai echipă…
Min 9. Centrare impecabilă Cristocea, cap, Cerniauskas scoate din vinclu .
Min 11. Centrează Karim perfect, după nume, pare că e musulman supărat pe moldoveni. Demarcare inteligentă a lui Max Nicu. Cap şi gol. 1-0. Ei, na, ce-i ies lui Max, în ultima vreme.
Lemnaru, min 42, a fost blocat în ultimul moment, în careu, chiar când încerca execuţia decisivă. Tot el ratează, din careul de şase metri, cu capul, o ocazie imensă. Nicu vrea să tragă din prima, la centrarea lui Karim şi bărbiereşte graţios mingea. În rest, armistiţiu… Ai noştri încearcă sa apere, atent, rezultatul. Vasluienii au valoare, dar par fără voinţă şi destul de obosiţi. Să le ţină Dumnezeu năravul!

Acum câteva zile, Cristi, U-ist de-al nostru, mi-a spus că Gercaliu are probleme mari cu accidentările. „Ştiu din interior, nu poate”, spunea el. L-am certat. „Lasă că nu eşti tu antrenor. Avem antrenor, ştie el ce face”. În minutul 7, am pierdut o schimbare. A ieşit Gercaliu, a intrat Neag. Amicul Cristi a avut dreptate. Scuze!

Lume puţină, pe stadion, 3300 de spectatori. Puţină, dar bună. Galeria lui „U” cântă, în continuu. Cred că avem o problemă, la nivel de decizii privind preţul biletelor şi promovarea meciurilor.

Min 54. Iese Kovacs, intră Machado. Cum intră, cum are golul pe ţeastă, dar portarul scoate. Bună oportunitate…
Min 67. Iese Cristocea, intră Souvadet.
Veteranul de război, simpaticul african Mike, născut înaintea lui Peneş Curcanul, trage în plasa noastră laterală. Apoi, în minutul 73, Veselovsky scoate din picioarele lui Antal. Mai avem 15 minute grele la cum se joacă.
Cred că Mihai Hossu îşi cumpără puşcă şi lunetă şi se tranchilizează singur, la ce face Max Nicu. Se vede că nu a jucat mult timp neamţul. E foarte rigid, uneori.
Min 80. Roşu pentru vasluianul Ortiz.
Jucătorii oaspeţi par blazaţi, sunt statici. Echilibrăm jocul.
Min 91. Pătulea trage pe lângă din apropiere. Mike la fel, imediat. Analiştii din studioul Digi spuneau că moldovenii au venit la Cluj, ca victime sigure. Aiurea…

Victorie, urcăm bine în clasament. Arbitru: Adrian Comănescu, din Vâlcea. Bun. Jucătorul meciului Karim, pentru centrările bune, la foc automat. Merita şi Veselovsky, dar l-am mai nominalizat.
Radu Naum, Digi: „În sfârşit am auzit o galerie minunată, cântând. Şi, până la urmă, suporterii sunt de mare folos”.
Fac oamenii comparaţii. Sunt sătui de suporteri de rezultat, vezi petroliştii, apreciază fanii adevăraţi…

Două echipe rănite. Una, „U”, batjocorită de comisiile FRF. A doua, Vasluiul, rămasă fără investitor, retras exact din cauza mafiei din fotbal. Reduta noastră a rezistat. Bravo, băieţi! Ca să închei poetic, de la Vasile Alecsandri citire:
„U”-istul are şapte vieţi, în pieptu-i de aramă!”

Alexandru Ilieş
Adrian Cinpoeru

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.