spitalul de copii motilor

Tratamentul pentru amiotrofie spinală, administrat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a fost inclus în lista unităților medicale care pot administra medicamentul pentru amiotrofie spinală.

CNAS a făcut deja demersuri pentru asigurarea finanțării tratamentului pentru primii patru pacienți. Acest tratament inovator este unul deosebit de costisitor. O singură doză de nusinersen are prețul de 341.000 lei (70.000 euro). Costul pe pacient, în primele două luni de la inițierea tratamentului, se ridică la circa 2,6 milioane lei.

Primele tratamente pentru trei pacienți cu amiotrofie spinală cu medicamentul inovator CI nusinersen a avut loc la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Doctor Nicolae Robănescu”.

Medicamentul necesită administrare instraspinală realizată de medici special pregătiți. În aceste condiții, CNAS apreciază efortul depus de medicii de la Centrul „Doctor Nicolae Robănescu”. Aceștia au reușit să demareze cu promptitudine efectuarea tratamentului.

Centrul „Doctor Nicolae Robănescu” nu mai este singura unitate medicală din România care poate efectua tratamentul cu DCI nusinersen. Ca urmare a evaluării pozitive efectuată de casa de asigurări de sănătate, acest tratament poate fi efectuat și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

CNAS solicită sprijinul Ministerului Sănătății pentru tratarea cu prioritate, funcție de gravitatea bolii, a tuturor pacienților cu amiotrofie.

„La nivelul instituției noastre, lucrurile sunt într-o evoluție rapidă în privința acestui tratament. Vom evalua cu prioritate orice unitate medicală ce va solicita înscrierea pe lista celor care pot administra nusinersen. Ne dorim ca până la sfârșitul anului să includem în tratament 20-21 de bolnavi” – a afirmat astăzi președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Vulcănescu a mai precizat că instituția dorește să răspundă prompt și cât mai bine necesităților pacienților. inclusiv a celor cu amiotrofie spinală. Se intenționează ca de anul viitor programele naționale curative să fie restructurate. Inclusiv din punct de vedere al indicatorilor de performanță. Acestea să fie orientate spre managementul integrat al cazurilor și spre tratarea nu doar a bolii ci și a pacienților.

Citește mai multe informații din domeniul medical pe Ziar Medical

Tratamentul pentru copiii cu atrofie musculară spinală nu se găsește în spitale

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare