transilvania jazz festival

Transilvania Jazz Festival – Cel mai longeviv festival de jazz al Clujului

Ajuns la cea de-a 12-a ediție, Transilvania Jazz Festival reuneşte, între 9 și 11 noiembrie, la Cluj, importanţi muzicieni de jazz ai momentului.

În cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de evenimente muzicale de excepție, asigurate de artisti  internaționali din Austria, Israel, Turcia si Polonia.

Trei proiecte din zone muzicale diferite alcatuiesc programul din acest an:

Transilvania Jazz Festival – David Helbock Trio Random / Control Lansarea albumului Tour d’Horizon sub egida ACT Music.

Mai mult de 20 de instrumente pe scenă, dar doar trei muzicieni: David Helbock, câștigătorul premiului pentru artiști remarcabili în Austria, cantă în principal pe instrumente cu claviatura. Johannes Bär face toata alama, de la trompeta la fligorn și tuba și Andreas Broger canta la instrumente de suflat ca saxofoane, clarinete și flaute.

Pentru noul lor album, care a fost lansat ca un CD pe renumitul  Label ACT Music, David Helbock s-a inspirat de la cei mai buni muzicieni de jazz și a aranjat cele mai renumite melodii. Au apărut versiuni noi și interesante ale lui Watermelon Man de Herbie Hancock sau Bolivia de Cedar Walton, dar și piese de atmosfera  precum Song-ul lui Keith Jarrett.

“David Helbock este un muzician pe care trebuie sa-l vezi. […] Un pianist impecabil cu o tușă proaspată și clară. “- Jazzwise (GB)

“Desavarsit, melodic” – The London Times (GB)

Tour d’Horizon surprinde la fiecare rundă, e o sărbătoare pentru simțuri” – Downbeat (SUA)

“Pur și simplu de nedescris”. – Jazz thing (DE)

“Interesant, plin de surprize și delicii” – Les Inrocks (FR)

David Helbock Trio –  https://www.youtube.com/watch?v=9FN8Wj9mhUY.

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 10 noiembrie, publicul va avea parte de o calatorie muzicala in Orient.

Transilvania Jazz Festival – TaKiDum este un grup cu ritm colorat și energic creat de trei prieteni muzicieni, explorând melodii și modele ritmice.

Redand improvizatii incitante, trio-ul poarta ascultatorii intr-o calatorie incantatoare, atinge suflete si activeaza toate simturile. Muzica creată permite ascultătorilor să se integreze imediat și să contribuie spontan la spectacolele live.

Percuționistul și oudistul Yinon Muallem navighează între percuție și oud în timp ce cântă, in special, propriile compoziții. Hakan Gürbüz creează muzica cu timbrul frumos al basului său și vocea sa unică, în timp ce İsmail Altunbaș, un virtuoz darbuka strălucește cu abilitățile sale percuționale extraordinare. Pentru acest proiect, Yinon a scris noi piese originale, iar Ismail a contribuit cu 2 compoziții proprii.

“Numai în muzică se pot traversa limitele stilistice. Ascultați versiunea Ethno-Jazz a lui Yinon Muallem Quintet în Perfect Day de Lou Reed”.

Yossi Harsonski, Yosmusic, 2018

“Muzica lui Yinon Muallem construieste o biserică a reflectiei”

Tom Newell, Songlines, 2017

TaKiDum –  https://www.youtube.com/watch?v=D2JzkgqyTMI

                  – https://www.youtube.com/watch?v=kCxKaqWwJrs

În ultima seară a festivalului, pe 11 noiembrie , vom fi gazdele uneia dintre cele mai stabile “linii de productie in jazz-ul modern”:

Transilvania Jazz Festival – Marcin Wasilewski Trio

Grupul polonez a cantat pentru albumul Live “din întâmplare”, fără să știe că spectacolul din august 2016 de la Jazz Middelheim din Anvers a fost înregistrat de festival. La ascultare, au simțit că au surprins destul de bine sufletul lucrurilor, “poate pentru că nu am fost conștienti de inregistrare”. Dinamic și sigur pe sine, trioul atrage un răspuns entuziast din partea publicului. “A te afla în fața unui public de 4.000 de oameni nu-ti schimbă modul de a canta sau abilitățile”, reflectă Marcin Wasilewski, “dar cu o mulțime de această dimensiune trebuie să azvârli cu mai multă energie. Asta se aude în această înregistrare “, adaugă basistu.

Marcin Wasilewski Trio –https://www.youtube.com/watch?v=WdrbjYi1VdY&index=1&list=RDWdrbjYi

Biletele pentru Transilvania Jazz Festival se pot procura de la  casa de bilete a Cinematografului Florin Piersic, Libraria Humanitas si online pe Eventbook (). Prețul unui bilet este de 40 de lei, iar un abomanent pentru cele trei concerte este de 90 de lei.

Mai multe informatii gasiti pe :

http://transilvaniajazzfestival.com/

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare