Rețetă veche de 100 de ani, tocănița de ciuperci, gătită la Dealu Negru

Prima ediție a Sărbătorii ciupercilor și a fructelor de pădure a fost organizată duminică în satul Dealu Negru din județul Cluj.

Cu această ocazie, a fost gătită o tocăniță de ciuperci cu usturoi și groscior, veche de 100 de ani, astfel marcându-se anul Centenarului.

„Am gătit o tocăniţă de ciuperci moţească, după o reţetă veche de 100 de ani, pe care o ştim de la bunici şi străbunici. Astfel vrem să reînviem şi să păstrăm tradiţiile în anul Centenarului. La fiecare casă se pregăteşte altfel. Hribii se curăţă, se spală, se taie bucăţele, cei mai mici sunt mai buni, după care se pun pe foc cu lemne, care îi dă preparatului un gust deosebit. Ciupercile se călesc în untură, am pregătit sos de usturoi, după care punem groşcior, (smântână de vacă de casă) şi amestecăm totul. Ciupercile sunt mai bune decât carnea, ajută şi la imunitate, sunt mai sănătoase”, a spus Violeta Crişan, o localnică din Dealu Negru, potrivit MEDIAFAX.

Înainte de masă, sătenii au fost serviți cu câte un pahar cu afinată, servită în pahare în culorile roşu, galben şi albastru.

Primarul comunei Călăţele, Vasile Tripon, a declarant că Sărbătoarea ciupercilor şi fructelor de pădure a fost iniţiată pentru a păstra tradiţiile zonei.

„Din ciuperci şi din fructe de pădure au trăit moşii şi strămoşii noştri ca să îşi ducă viaţa de zi cu zi şi noi vrem să ducem tradiţia mai departe. Se cultivă şi se culeg ciuperci şi fructe de pădure, dar se duc în străinătate. Poate se va gândi cineva să facă la noi o linie de procesare ca să putem beneficia şi noi, cei din zona Munţilor Apuseni, de roadele pământului. Astfel să ne putem şi noi vinde direct produsele, nu să le cumpărăm din supermarketuri”, a spus Tripon.

Latest articles

Related articles