Tișe:În lacul de la Pata Rât nu mai există levigat, apa curge spre pârâul Zăpodie

Președintele Consiliului județean, Alin Tișe, a declarat că în acest moment se lucrează la rezolvarea situației de la Pata Rât, iar până la finalul anului rampa va fi închisă. Lacul deja a început să fie deversat în mod controlat în pârâul Zăpodie, deoarece în acest moment cantitatea de levigat din acel lac este foarte mică.

Această apă care s-a adunat a depoluat, a diluat levigatul, acesta amestecat cu o asemenea cantitate de apă a ajuns să nu mai fie levigat. Expertul a constat că nu mai există levigat în acel lac și acum este peste 90% apă și doar nămolul ce s-a sedimentat pe fund va trebui să fie orientat către stația de osmoză. Singura soluție pentru acel lac este testarea apei prin expertize și teste periodice și când apa ajunge la o stare chimică să se permită lăsarea ei controlată. Expertul a constat că după șapte luni, timp în care versantul s-a stabilizat și nu a mai curs levigat, tot ce s-a scurs era apă. Expertul a făcut testul apei, a constatat că nu mai are levigat, este la o concentrație ce permite să fie lăsată controlat înspre pârâul Zăpodie. Acest lucru s-a întâmplat, antreprenorul a pus în executare prin evacuare controlată în regim gravitațional a unei părți din apă care merge în continuare în regim gravitațional. Noi nu putem interveni pentru stabilizarea cu un zid a depozitului până nu se eliberează de apă. Vom face un zid de susținere, măsură de siguranță impusă de expert ca nu cumva să ne trezim cu alte alunecări. Expertul a dat aceste soluții, inginerul a dat măsuri de reînceperii a lucrărilor la Pata Rât. Pentru evacuarea controlată în regim gravitațional se vor face lucrări de drenare a apei, respectiv de protejare a Pârîului Zăpodie și a centurii.”, potrivit lui Tișe.

După scurgere apei, în două-trei zile, va fi pusă în funcțiune stația de osmoză. Spre această stație va fi drenat levigatul rămas după scurgerea apei, dar și levigatul pur care mai curge de pe dealul de gunoi.

Timp de 20-30 de ani cât timp levigatul a curs pe Zăpodie nicio instituție a statului nu a luat măsuri. Noi o să introducem levigatul în stația de osmoză, apa va ieși cristalină, dar se va deversa în pârâul Zăpodie care este poluat. Pârâul trebuia depoluat de Apele Române de zeci de ani. Ceea ce rămâne sedimentat după scurgerea apei va fi drenat pe acel canal spre stația de osmoză, alături de levigatul pur. În paralel noi avem obligația de a turna un zid de sprijin în jurul dealului de gunoi. În stația de osmoză va fi captat levigat pur. Noi vom drena tot levigatul care curge pe un canal separat de pârâul Zăpodie și îl vom duce în stația de osmoză. Toate măsurile le-am luat în urma unor expertize. Lacul curge gravitațional, părerea mea că în câteva zile nu va mai exista. Levigatul care curge este drenat spre stația de osmoză. În momentul când se scurge apa dăm drumul la stația de osmoză, doar atunci vom putea să facem un canal paralel cu pârâul Zăpodie”, a declarat Tișe.

De asemenea, a fost demarată procedură de achiziție în vederea contractării unei firme care să preia mâlul rezultat în urma decatării levigatului în stația de osmoză.

Noi avem soluția și pentru acel mâl ce rămâne în urma decantării în stația de osmoză. În România, în momentul de față, la niciunul din CMID-urile finalizate nu există soluția pentru acel mâl. În proiectul tehnic nimeni nu s-a gândtit că rămâne un mâl, acesta fie e lăsat acolo, fie e aruncat pe câmp. Soluția inițială era ca acest mâl să fie recirculat în corpul dealului. Am găsit în urma unei proceduri de achiziție, sunt câteva firme în țară, care pot să preia și să neutralizeze acest mâl. Eu cred că la finele acestui an Rampa de la Pata Rât va fi închisă. Dacă nu aveam alunecări de teren, rampa ar fi fost deja închisă”, a completat Tișe.

Tișe a ținut să precizeze că Pata Rât nu este problema Consiliului județean și singurul motiv pentru care CJ Cluj și-a asumat proiectul de închidere a rampelor este pentru a ajuta primăriile din județ.

Pata Rât nu este o problemă a mea personală și nici a Consiliului județean Cluj. Pata Rât este o problemă a Clujului și a tuturor. Timp de 50-70 de ani, nu vreau să mă intorc le Decebal și Traian, dar acele gunoaie pe care le avem acolo sunt rezultatul unei acțiuni de depozitare haotică a gunoaielor, fără discernământ timp de zeci de ani, pentru că nu avea Clujul o rampă conformă. Acum șapte luni am mers la Comitetul pentru situații de Urgență să mă rog să aprobe situația de urgență ca și cum era o problemă personală și au au blocat starea de urgență care mi-ar fi dat posiblitatea să scăpăm într-o lună de levigat. Au preferat să stea șapte luni în care toată apa de pe versanți s-a adunat în acel loc deoarece pârâul Zăpodie era obturat de alunecarea de teren.  CJ Cluj și-a luat obligația, pentru a ajuta primăriile, să facă un proiect, să obțină bani europeni și să inchidă rampele în locul primăriilor. Nu pentru că nu avea altă treabă ci pentru că a dorit să ajute comunitățile locale. Altfel, primăriile trebuia să își închidă propriile rampe. Gunoaiele sunt de pe raza lor nu avea sarcină Consiliul județean să închidă rampele. Dar pentru că exista șansa obținerii unor bani europeni și a ajuta comunitățile locale, Consiliu județean a decis în urmă cu cinci ani să devină liderul unui proiect european, să obțină acești bani în numele primăriilor, și și-a luat sarcina de inchidere a rampelor, dar nu a fost o obligație legală a CJ Cluj”, a ținut să precizeze Alin Tișe

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare