iuliu maniu

Statuia lui Iuliu Maniu, inaugurată la Cluj-Napoca

Statuia marelui om politic Iuliu Maniu a fost dezvelită azi la Cluj-Napoca. Ceremonia a avut loc lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în Piața Ștefan cel Mare. Au participat o serie de personalități și reprezentanți ai instituțiilor publice naționale și locale, membri ai Academiei Române, alături de un public numeros.

„Cred cu tărie că viitorul acestei națiuni depinde și de măsura în care vom reuși să cinstim la adevărata lor valoare personalitățile care au influențat decisiv cursul istoriei. Ne exprimăm astăzi recunoștința pentru unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai generației Marii Uniri, un transilvănean autentic profund dedicat celor două cauze fundamentale pe care le-a servit până la moarte: democrația și patriotismul”, a declarat președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe.

Realizată în contextul manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri, dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu reprezintă un semn de omagiu adus de clujeni marelui om de stat transilvănean. Momentul inaugurării are, la rândul lui, o conotație aparte, în data de 8 ianuarie 2019 împlinindu-se 146 ani de la nașterea marelui om de stat ardelean.

Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale.

Ceremonia de dezvelire a statuii din bronz realizate de sculptorul maramureșean Ioan Marchiș a fost organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Universitatea „Babeş-Bolyai”.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare