Strada Soporului

Sopor va deveni cel mai nou cartier al Clujului. Va avea școală, grădiniță, primărie de cartier

Primarul Emil Boc a anunțat că se pregătește un proiect urbanistic pentru Colonia Sopor, pentru a deveni cu adevărat un cartier al Clujului. Boc a dat asigurări că nu se va construi haotic, că vor exista artere de circulație, școală, grădiniță, parcuri.

Pregătim un proiect integrat pentru tot ce înseamnă zona Soporului. Este nevoie de acest proiect urbanistic deoarece acolo va fi un cartier aproape de talia Mănășturului. Am stabilit tema de proiectare și deja se lucrează la ea. Primăria face un plan urbanisitc integrat al Soporului pentru a stabili centrul de cartier, școală, grădiniță, punct de comerț, primărie de cartier. Dorim să realizăm delimitarea încă de acum, înainte de extinderea Soporului pentru a nu avea apoi probleme. Dacă lăsăm la mâna privaților, niciunul dintre ei nu va avea viziunea integrată să lase teren pentru școală, pentru grădiniță, pentru primărie de cartier. Acum se face acest lucru, se creionează utilitățile publice majore și arterele de circulație, după care se emit în continuare avize de construire. Primăria și-a asumat să facă acest PUZ integrat pe care să îl pună la dispozția privaților pentru a construi într-un cadru predeterminat. Dacă lăsăm să se construiască haotic, se pierde din vedere ansamplu și ne trezim cu străzi înguste, ne trezim că nu avem școli și grădinițe”, a declarat primarul Emil Boc.

De asemenea, faptul că se construiește după un anumit tipar, că se ține cont de nevoile cetățenilor, ajută la decongestionarea traficului din oraș. Clujenii care se vor muta în acest nou cartier nu vor mai avea nevoie să se deplaseze în oraș, vor găsi la ei în cartier toate facilitățile necesare.

Decongestionarea traficului din oraș depinde foarte mult și de modul cum sunt asigurate utilitățile de bază în cartiere. Trebuie să ai toate facilitățile necesare, școală, grădiniță, punct medical, magazine, primărie de cartier la o distanța de 20 de minute pe jos ca să nu fi nevoit să își duci copilul în celălalt colț al orașului la creșă, grădiniță sau școală. Dacă ai aceste facilități nu mai mergi în centrul orașului sau în altă parte și ajuți la decongestionarea traficului”, potrivit lui Boc.

În acest moment, locuitorii din colonia Sopor își riscă în fiecare zi viața pe o stradă nemodernizată, fără trotuare. Clujenii sunt profund nemulțumiți de lipsa de implicare a municipalității. Iată că, după promisiunile lui Boc, situația lor se va ameliora în viitorul apropiat, până atunci însă, aceștia sunt nevoiți să circule pe un drum aproape impracticabil.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare