Sunteti aici:SocialAccidente în lanț pe trecerile de pietoni. Sunt de vină șoferii sau pietonii?

Accidente în lanț pe trecerile de pietoni. Sunt de vină șoferii sau pietonii?

Publicat in data

În județul Cluj, în ultima săptămână s-au înregistrat neașteptat de multe accidente pe trecerile de pietoni. Persoane care traversau strada regulamentar, prin locuri marcate, au fost acroșate de șoferii care nu au oprit la timp.

Discuția când vine vorba de vinovați este extrem de aprinsă, iar părerile sunt împărțite.

Pietonii cred că șoferii circulă cu viteză și sunt neatenți

Ca șofer nu ai scuza ca nu ai văzut pietonii, e trecere acorzi prioritate , pietonii se asigura dar șoferii dau prioritatea nu pietonii.

Șoferii au obligația sa reducă viteza înainte de toate trecerile, dar nu o fac.

Am fost si lovita din spate pt ca am oprit la trecere sa acord prioritate pietonilor. In plus, sunt multi care ma depasesc efectiv cand stau sa treaca oamenii.

Mai vezi unii care pun la același nivel pietonul cu șoferul. Păi șoferul e instruit, matur, testat medical, ori pietonul poate fi un copil care nu are simțul pericolului, un bătrân cu auzul/văzul slăbit. Tu când te aproprii de trecere, nu știi dinainte cine va traversa, de aceea trebuie să te apropii ca și cum ar traversa propriul tău copil, propria ta mamă, sora ta.

Șoferii ingnora cu buna stiinta obligatiile care le revin si trateaza cu dispret dreptul pietonilor de a traversa.

Șoferii cred că pietonii nu sunt atenți și nu se asigură

Mori cu dreptatea in mana. Ce te costă să te asiguri că șoferul te-a văzut și încetinește ? Ce te costă să-ți dai căștile jos sau sa nu umbli noaptea cu haină neagră/bleumarin ? Nu prea mult, dar indiferența , neatenția te poate costa viața sau sănătatea.

Consider ca pietonii ar trebui sa fie obligați sa stea cel puțin 3-5 secunde înainte sa pună piciorul pe trecere. Am văzut azi în Cluj, un pieton care nici măcar nu a schițat sa se uite după vreo mașina. Era cu privirea în jos, plus un capișon imens peste cap.

Ar trebui si pietonii sa se uite odata in stanga si odata in dreapta ..daca vine unu care poate nu mai reușește sa franeze daca se arunca pe trecere.

Ce obligații au șoferii?

Recomandăm conducătorilor auto să reducă viteza în condiţiile unui carosabil ud, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere, să fie calmi şi atenţi la ceea ce se întâmplă în trafic şi să nu bruscheze comenzile autovehiculelor.

Asigurarea temeinică înainte de schimbarea benzilor de circulaţie sau a direcţiei de deplasare este esenţială pentru evitarea situaţiilor de risc şi pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier.

Înaite de a porni la drum, asiguraţi-vă că sistemul de spălare şi curăţare a parbrizului funcţionează corespunzător. Asiguraţi-vă că lamele ştergătoarelor curăţă parbrizul şi vă oferă o vizibilitate foarte bună.

Folosiţi corespunzător sistemul de climatizare şi dezaburire a geamurilor. Evitaţi folosirea ventilaţiei pe poziţia de circulare a aerului din interior, întrucât aceasta favorizează aburirea geamurilor, scăzând astfel vizibilitatea.

Păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă în faţa dumneavoastră. Astfel, nu veţi fi nevoiţi să frânaţi brusc şi să vă expuneţi pierderii controlului asupra direcţiei de deplasare sau chiar a unei coliziuni cu maşina din faţă.

Nu vă angajaţi în depăşiri riscante!

Ce obligații au pietonii?

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Ce face municipalitatea?

Ca urmare a valului mare de accidente, primăria Cluj-Napoca a decis să monteze semafoare la trei treceri de pietoni considerate periculoase.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca anunţă faptul ca începând de vineri, 23.11.2018, se vor pune în funcțiune instalațiile de semaforizare a trei treceri de pietoni, amplasate astfel:

-str. Louis Pasteur intersecție cu str. Gh. Marinescu

-str. Liviu Rebreanu intersecție cu str. Tache Ionescu

-str. Corneliu Coposu intersecție cu str. Trandafirilor

Menționăm că traversarea pietonilor se va face prin acționarea butoanelor.

Rugăm conducătorii auto și pietonii să circule cu prudență în zonele menționate și să respecte noile reglementări de circulație.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...