Shockproof Film Festival la TIFF 2018: Proiecţii-performance antişoc în H33

Unul dintre cele mai excentrice evenimente cinematografice din lume, Shockproof Film Festival din Praga primeşte mână liberă din partea organizatorilor celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, într-o secţiune ce se anunţă delicios de interactivă, uşor incomodă, dar, fără îndoială, de neratat. Meniul Carte Blanche Shockproof Film Festival include proiecţii-performance hilare, cu filme horror underground sau producţii de un gust discutabil, care cel mai probabil i-ar oripila pe cinefilii puritani. Graţie intervenţiilor ireverenţioase operate live de echipa festivalului ceh, filmele capătă o a patra dimensiune şi, fără a dezvălui prea multe dintre surprizele acestui program pregătit special pentru TIFF, tot ce vă putem promite este că adevăratul spectacol nu va fi doar pe ecran, ci şi în sală.

Nexus (1994), povestea nebună regizată de Jose MarĂ­a Forque despre un dictator extraterestru care primeşte sfaturi de la un cristal vorbitor, va face deliciul fanilor sci-fi. The Tingler (r. William Castle, 1959) reînvie nostalgia filmelor horror ale anilor ‘50, avându-l ca protagonist pe legendarul actor Vincent Price în rolul unui patolog care descoperă că sentimentul de frică stimulează creşterea unui parazit din corpul omenesc pe care doar ţipetele îl pot anihila. E primul film din istorie care redă pe ecran un trip pe LSD, drogul halucinogen folosit de doctor în experimentele sale. Pregătiţi-vă însă pentru un trip şi vacarm pe cinste în sala de cinema!

Trash Humpers (2009) este un experiment bizar şi cinic al regizorului Harmony Korine, o provocare extremă chiar şi pentru cei mai curajoşi dintre cinefili. Ca să fiţi preveniţi, o să vă spunem doar că patru tomberoane vor avea mult de suferit în timpul acestei proiecţii vintage, de pe VHS. Trufandaua acestei secţiuni e apariţia extravagantă a Maiei Morgenstern din Exodus to Shanghai (r. Anthony Hickox, 2015), un mix neortodox între Lista lui Schindler şi Ticăloşi fără glorie, parţial filmat în România.
O selecţie de scurtmetraje ceheşti din acelaşi registru cinematografic (dovadă şi titlul unuia dintre ele, Vaginator: Dawn of the Bitches) completează programul-şoc al acestei secţiuni în care spectacolul-surpriză din sală promite să-l depăşească pe cel de pe ecran. Într-o butaforie special pregătită în spaţiile din fosta hală industrială devenită hub-ul H33 din Cluj, spectatorii sunt încurajaţi să intre pe propria răspundere şi să se manifeste liber. Let the show begin!

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare