Șerpii, tovarăși de joacă pentru copiii clujeni

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

O sesizare făcută de un clujean a semnalat prezența unui șarpe în apropierea unui loc de joacă pentru copii din Plopilor. În aceiași zonă, cu puțin timp în urmă a fost găsită o viperă.

”In garajele ce inconjoara parcul de copii din Plopilor nr 38 s-a descoperit un sarpe. Va rugam sa luati o masura cat mai repede posibil, consideram ca e un pericol pentru copiii (si nu numai) din parc, cat si pentru locatarii blocurilor din jur”, potrivit unui clujean.

”În spațiul verde de lângă un bloc a fost găsită o viperă”, semnalează un alt clujean.

Un alt șarpe, de această dată unul de apă, a fost zărit în zona de promenadă Sălii Sporturilor. Imediat la fața locului au apărut jandarmii ș un crescător de șerpi care au capturat animalul.

Un alt incident a fost semnalat de o clujeancă. Aceasta a găsit un șarpe în mașina sa într-o parcare din apropierea lacului din Gheorgheni.

Aceasta este perioada în care femelele caută locuri pentru a depune ouăle, de obicei locuri uscate și întunecoase.

Specialiștii dau asigurări că nu este niciun motiv de panică.

La noi în țară reptilele, deci și viperele, hibernează iarna, astfel perioada de activitate anuală este din primăvara până toamna. Însă și în această perioadă frecvența observaților diferă. Deseori șerpii folosesc hibernacule comune, astfel primăvara se aglomerează la intrarea acestora, unde se v-a întâmpla și acuplarea. Acestea sunt acele cuiburi de șerpi, de vipere, de care se vorbește, și tot aici se pot vedea și mingile de șerpi, care sunt de fapt aglomerările nupțiale a mai multor exemplare. Dacă cineva întâlnește o astfel de aglomerație (care de altfel sunt rar observate), se naște preconcepția că din vreo cauză anume a crescut numărul viperelor! Însă, după perioada de reproducere șerpii părăsesc zona iar din cauza vremii calde ajung să fie greu de observat. În această perioadă și isteria oamenilor dispare, dar din păcate doar până anul viitor. O altă poveste este în zonele montane, unde șerpii sunt vizibili mai des din cauza perioadelor scurte de vreme favorabilă. Aceste locuri cu aglomerări de vipere în vecinătatea oamenilor sunt rare, dar zvonurile circulă repede pe internet! Iar panica indusă de știri “ajută”. În zilele acestea în Cluj-Napoca o viperă comună (Vipera berus) a mușcat un câine, ceea ce este regretabil. Însă trebuie luat în considerare că Clujul între timp s-a instalat pe habitatele viperei comune. În aceste zone țineți câinele în lesă și aveți grijă unde stați jos sau ce adunați. Dacă sunteți mușcat de o viperă, sunați la 112! Mușcătura de viperă este rareori fatală.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău