Seară simfonică de Beethoven cu pian

Filarmonica de Stat ”Transilvania” vă invită vineri, 25 mai, de la ora 19.00, la un concert simfonic sub bagheta lui Theo Wolters, deja a doua oară prezent la Cluj în această stagiune (prima dată dirijând Șeherezada lui Korsakov, în două evenimente diferite, atât pentru adulți, cât și pentru copii). De data aceasta însă, Wolters vă va oferi, în principal, o seară de Beethoven, în care-l va avea alături și pe pianistul Eduard Kunz.

Numărându-se printre ultimele lucrări ale celei de-a doua perioade de creaţie a lui Ludwig van Beethoven, Uvertura Egmont întregeşte seria de capodopere închinate eroismului şi libertăţii, împreună cu lucrări ca Simfonia a III-a (Eroica), opera Fidelio sau Simfonia a IX-a. Având ca punct de plecare piesa de teatru omonimă a lui Goethe, Uvertura lui Beethoven îl are în centru pe eroul flamand Egmont, care se sacrifică pentru eliberarea ţării sale de sub asuprirea spaniolă.

Concertul nr. 3 pentru pian, în do minor, de Ludwig van Beethoven este o mărturie a progresului tehnologic înregistrat în construcţia acestui instrument la vremea în care Beethoven l-a scris. Este o lucrare foarte bine închegată şi dezvăluie o serie de similitudini cu Concertul în do minor, K.V. 491, de Wolfgang Amadeus Mozart.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale Simfoniei a V-a a lui Şostakovici este modul în care compozitorul – aflat sub lupa oficialităţilor comuniste pentru muzica sa prea experimentală şi avangardistă, în opoziţie cu arta simplistă pe care voiau ei s-o promoveze – a reuşit să-şi păstreze vocea proprie şi, în acelaşi timp, să urmeze direcţia „populistă” impusă de autorităţi. Conţinutul de idei este străbătut în egală măsură de lirism, sarcasm, întuneric şi triumf.

Informații despre artiști

Theo Wolters

Theo Wolters s-a născut în anul 1955, în Melick, un oraş din sudul Olandei, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vîrstă foarte fragedă, Theo a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei conduse de tatăl său. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii mai departe la Conservatorul din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist la Orchestra Concertgebouw.

Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters era deja angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania).

Începînd cu anul 1979, a devenit membru al Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei renumite orchestre, el a lucrat şi a înregistrat alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.

În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureş, Filarmonica din Timişoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, Dutch Promenade Orchestra, unde a fost şi dirijor principal invitat.

În anul 2004, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Din cauza unor probleme de sănătate, Mariss Jansons nu a putut dirija orchestra Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008. Cu această ocazie, Theo a fost cel care l-a înlocuit, dirijînd, cu mare succes, Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen. Din septembrie 2010, Theo Wolters este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Sibiu.

Eduard Kunz

Pianistul Eduard Kunz s-a născut în 1980 la Omsk, unde şi-a început studiile muzicale, pe care şi le-a continuat apoi la Moscova, cu profesorii Mikhail Hohlov şi Andrei Diev. După absolvirea Conservatorului din capitala rusă, Eduard a studiat la Royal Northern College of Music din Manchester, unde a obţinut Medalia de Aur şi Diploma de Interpretare, sub îndrumarea profesorilor Norma Fisher şi Mark Ray.

Eduard Kunz este câştigător al aproape 15 premii I la competiţiile internaţionale de profil, dintre care amintim Marele Premiu la Concursul Internaţional „George Enescu”, Medaliile de Aur la Competiţia de la New Orleans şi la Concursul „Paderewski”, Premiul Juriului la Concursul „Van Cliburn” din Forth Worth. A fost distins cu Premiul Fundaţiei Spivakov, cu Premiul „Richter” al Fundaţiei Rostropovici, Premiul Fundaţiei Yamaha.

Pianistul a cântat în compania marilor orchestre din Marea Britanie, ca BBC Symphony, BBC Concert, BBC Scottish, Welsh National Opera, Philharmonia, City of Birmingham Symphony, Liverpool Philharmonic, Nottingham Symphony, London Musici, Royal Scottish National Orchestra, Ulster Orchesta, în compania dirijorilor Tugan Sokhiev, Edward Gardner, Gerard Schwarz, Cristian Mandeal, Andrés Orozco-Estrada, Barry Wordsworth, David Angus, Alejandro Posada, Alexander Joel etc.

A colaborat cu muzicieni ca Vilde Frang, Patricia Kopachinskaya, Sol Gabetta, László Fenyő, Boris Andrianov, Aleksandr Ghindin, Yuri Medyanik. Eduard Kunz a înregistrat pentru BBC Radio 3, Deutschland Radio Kultur, RAI, Radio France. Susţine frecvent cursuri de măiestrie în Rusia, China, SUA, Japonia, România, Republica Moldova, Italia, Armenia, Norvegia. Începînd cu anul acesta, pianistul predă la Universitatea din Osijek, Croaţia.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare