Se inaugurează Institutul de Armenologie, dedicat cercetării comunităților armene

În data de 7 noiembrie 2014, la ora 10:00,în Aula Ferdinand aUniversității „Babeș-Bolyai” (str. Napoca nr.11), va avealocceremonia de inaugurare a Institutului de Armenologie, primul institut de acest gen din spațiulcentral și est-european dedicat eminamente studiului comunităților armene de aici.

La acest eveniment vor participa personalități ale mediului academic,diplomatic și eclesiastic. Cu aceastăocazievorluacuvântul: prof. univ. dr. acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”; Excelența Sa Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armene în România; prof. univ. dr. Aram Simonyan, Rectorul Universității de Stat din Erevan; P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România; Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România;Î.P.S. Dr. Jakubinyi György,Arhiepiscop de Alba Iulia, Administrator Apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România;István Vákár, Președintele Consiliului Județean Cluj; prof. univ. dr. Liviu Rotman, Directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România și prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Institutului de Armenologie.

Înființarea Institutului de Armenologie a reprezentat un pas nu doar important în domeniul cercetării comunităților armene din Europa Centrală și de Est, cât mai ale ales extrem de necesar. Pe de altă parte, anul viitor se vor comemora 100 de ani de la genocidul armean, eveniment care a marcat profund comunitatea armeană din întreaga lume. În spațiul Europei de Est și în special în România, armenii au reprezentat un important grup etno-cultural din perspectiva evoluției socio-culturale a comunităților locale. Încă din evulmediu, când primele grupuri de armeni și-au creat mici comunități în spațiul geografic est-european, importanța lor și stilul de viață au adus prosperitate și au creat un climat socio-economic stabil și prosper în regiunile unde aceștia s-au stabilit.

Institutul de Armenologie dorește să aprofundeze studierea comunităților armene, care reprezintă un deosebit interes pentru cercetători nu doar din punct de vedere strict istoric, ci și din perpectivă socio-culturală, etnografică, lingvistică, economică sau artistică. Acest grup etno-cultural răspândit preponderent în Europa în diferite secole în urma vitregiei trecutului, silit multă vreme să trăiască – asemenea evreilor – în diaspora, a contribuit la dezvoltarea regiunilor unde s-au stabilit în comunități compacte, lăsând  în urmă o moștenire culturală inestimabilă ce transpare atât din studiul arhivelor sau a bogățiilor artistice din muzee, cât și la fața locului, în orașele care au prins viață tocmai datorită prezenței acestor comunități (precum Gherla, Dumbrăveni, Gheorgheni, Frumoasa etc).

Ora 10.00-12.30: Ședința festivă de deschidere

Amiteatrul „Regele Ferdinand I”, str. Napoca 11

Vor lua cuvântul:

– Acad.prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”

– Prof.univ.dr. Aram Simonyan, Rectorul Universității de Stat din Erevan

– E.S. Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România

Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România

– P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România

– Î.P.S. dr. György Jakubinyi,Arhiepiscop de Alba-Iulia,

Administrator Apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România

István Vákár, Președintele Consiliului Județean Cluj

– Prof.univ. dr. Liviu Rotman,Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România

– Prof.univ.dr. Lucian Nastasă-Kovács,directorul Institutului de Armenologie

Ora 13.00-14.30: Lansare de carte

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului 21

Varujan Vosganian

„Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”

Nominalizată în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural

Vor lua cuvântul:

Tudor Sălăgean, Directorul Muzeului Etnografic

Irina Petraș,Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj

Ovidiu Pecican, Profesor Universitar

Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România

Ora 15.00-18.00: Recepție

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului 21

8 noiembrie 2014

Vizitarea vechiului Armenopolis (astăzi Gherla)

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii