Scurt eseu despre spaţiul mioritic: victima de serviciu, călcată de tâlharul de serviciu

Ana Suteu
Bătrânica stă chircită, într-un colţ al încăperii, ca o pasăre stingheră. A adus-o un poliţist din Aşchileu, la I.M.L. Cluj, pentru a i se elibera certificat constator. Fiindcă femeia  urmează să facă plângere penală împotriva celui ce  – nu numai că a agresat-o, a şi tâlhărit-o. O însoţeşte fiica ei, teribil de îngrijorată şi ea. Lelea Ana, de 72 de ani, prezintă urme pe faţă, dobândite în urma unei puternice strînsuri. A tâlharului (acelaşi? diferit de alte dăţi?) care astăzi, la ora 2 dimineaţa, a jefuit-o pentru a treia oară în ultimele luni. I-a cuprins bătrânei cu palmele ochii, să nu-l recunoască – şi gura, ca să nu strige după ajutor. I-a luat din nou ultimii bani din casă, suma de 50 de lei. Nu însă şi telefonul mobil, doar l-a ascuns, pentru ca femeia să nu poată alarma în timp util poliţia. I-a spus doar atât: “Noapte bună. Şi să nu zici la nimeni, că te omor.” Un adevărat “domn”. Doar mai are nevoie de ea şi pentru data viitoare, când rămâne în pană… Şi, ca de obicei, pentru poliţişti există întotdeauna un cerc de suspecţi, din rândul unor pierde-vară din sat. Care, uneori, mai sunt şi prinşi.

Atât despre caz. Însă, rămâne problema: ce facem cu satul românesc, “păstrătorul tradiţiilor milenare ale poporului nostru”? Ce perspective avem pentru tineretului sătesc, în afară de manelizarea lor continuă şi alcoolizarea, la crâşma din sat, în faţa aparatelor de păcănele? Marele poet, istoric, filosof Dimitrie Cantemir scria următorul distih, pe la 1700, extrem de actual şi astăzi, referindu-se la nevoia de educaţie a tinerei generaţii: “Copilul ne-nvăţat dobitoc mic creşte/ Iară mare făcându-se bou mare se numeşte.”

Dau să plec. Însă, la ieşirea din instituţia medicală, dau nas în nas cu un tânăr cu o mască de gips pe figură, lovit groaznic. Se află şi el la IML pentru acelaşi motiv ca lelea Ana. Hait, îmi zic. Ăsta e orăşean, nu e de la ţară. Aşa-mi trebuie dacă am gândit urât despre spaţiul rural. Apoi, într-adevăr, băiatul îmi confirmă suspiciunea: a fost lovit azi noapte, în cartierul Grigorescu, într-un bar de păcănele, de un jucător beat. Îndrăznise să-i dea o replică la o expresie vulgară a acestuia. Ce să mai zic? Mă îndepărtez, aproape împleticindu-mă… Nu-mi mai rămâne decât să rostesc un “Doamne ajută”!

 

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.