salariul mediu net

Salariul minim brut garantat în plată, pe economie va crește la 2080 de lei/lună, ceea ce înseamnă o creștere netă cu 100 de lei.

Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferențiat în funcție de nivelul de studii sau de vechimea în muncă. Acest concept a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011. Astfel salariul minim brut va fi de 2350 de lei brut pentru persoanele cu studii superioare și o vechime mai mare de 15 ani.

Executivul s-a arătat astfel deschis unei propuneri formulate de sindicate la ultima ședință a Consiliului Național Tripartit. Această propunere este în concordanță și cu prevederile Programului de Guvernare.

În urma discuțiilor purtate cu sindicatele și patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară. Singura divergență fiind asupra datei de la care se va aplica măsura. Sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele – 1 ianuarie 2019.

Guvernul va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil, care va fi comunicată public, astfel încât ordonatorii de credite și companiile din România să pregătească punerea în aplicare a măsurii.