Sunteti aici:AdministrativS-a propus suspendarea autorizației pentru rampa de deșeuri. Boc: Clujenii vor rămâne cu gunoaiele în stradă

S-a propus suspendarea autorizației pentru rampa de deșeuri. Boc: Clujenii vor rămâne cu gunoaiele în stradă

Publicat in data

Prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș, a convocat o ședință extraordinară a Comitetului pentru Situații de Urgență, ca urmare a incendiilor repetate de la rampa de gunoi a primăriei.

La ședință a luat parte și primarul Emil Boc, care a ținut să precizeze că rampa temporară este răul cel mai mic, răul cel mai mare fiind situația în care gunoaiele Clujului rămân pe străzi.

Este o problemă pe care o avem până la finalizarea centrului de Management Integrat. Acesta este răul cel mai mic pe care îl avem, răul cel mai mare este să rămână gunoaiele pe străzi și să punem în pericol sănătatea oamenilor. Astăzi există toate autorizațiile legale pentru funcționarea acestei rampe.Sperăm ca la sfârșitul anului centrul de management al deșeurilor să fie finalizat și noi să ieșim din această situație dificilă. Zilnic se depozitează 350-400 de tone de deșeuri. Nu se poate ca cineva să de foc intenționat rampei, toate camerele de luat vederi funcționează. Acea rampă se folosește conform legii, după capacitatea de folosință, extindere conform autorizației de Mediu existente”, a declarat Boc.

Deputatul Adrian Dohotaru a propus suspendarea autorizației de mediu pentru a obliga primăria să vină cu un sistem de colectare separată și de reciclare care să conducă la un grad mult mai mic de depozitare care să provoace poluare și incendii.

”Am cerut suspendarea autorizațiilor de mediu pentru rampa RADP și rampa Salprest pe motiv că rampele poluează din cauza incendiilor, ca cea de azi-dimineață prin auto-combustie spontană, pe motiv că sunt la sub 1 km de zonele locuite din Pata Rât și pentru că suprafața desemnată pentru depozitarea deșeurilor a fost oricum depășită. În acest sens, Fundația Desire a înaintat deja o acțiune în instanță reprezentând câteva zeci de oameni din Pata. Înaintea mea, reprezentantul Gărzii de Mediu, Ioan Borș, a avansat această soluție în sensul sesizării Agenției de Protecție a Mediului, instituția responsabilă de autorizare, să suspende autorizația”, potrivit lui Dohotaru

Primarul Emil Boc a răbufnit când a auzit o asemenea propunere, deoarece Clujul nu are altă variantă pentru depozitarea deșeurilor.

Rampa nu este aproape de saturație, mai avem mult până să ajungem acolo. Sunt 300.000 de oameni in Cluj care pot rămâne cu gunoaiele in stradă. Când moare primul om din cauza gunaoielor din stradă, cine va răspunde? Sunt deschis să găsim soluții pentru a nu mai avea loc incendii. Noi suntem la mijloc între cetățeni și centrul de Managament al Deșeurilor. Noi gestionăm o situație imposibilă”, potrivit lui Boc.

Directorul RADP, Ion Pantelimon a declarat că niciun oraș din țară nu dorește să își umple rampa cu deșeurile Clujului.

Autorizația de mediu ne-a impus pe lângă depozitare să colectăm materialele reciclabile. Am primit 850 mp de teren pe care să depozităm zilnic 400 de tone de deșeuri. Am achiziționat teren cât am putut și cât am găsit cu acte de proprietate. Am ajuns la situația în care primi promisiuni că se pornește CMID-ul. Prin autorizație ni se impune să nu depășim 270.000 de tone de deșeuri. La ultima măsurătoare din 15 aprilie aveam 194.000 de tone. Situația națională în ceea ce privește depozitarea deșeurilor nu este că putem duce deșeurile de la Cluj oriunde că ne primește toată lumea. Am făcut adrese la Arad, Satu Mare, Covasna, Ploiești. Singurii care ne-au primit au fost cei de la Harghita 1000 de tone pe lună, și Bihor 1000 de tone pe lună. Însă ne tot condiționează: nu veniți acuma că sunt Paștile, nu doresc să își umple depozitele de gunoaie cu deșeurile de la Cluj. Am informat primăria și am stabilit un program de dotări care să ne permită să creștem cantitatea de deșeuri distrruse. S-a cumpărat instalația de prelucrare mecanică prin care se prelucrează 50% din deșeuri. Această instalație trebuie să ajungă în această lună cu bani de la primărie, 7 milioane de lei. În același timp am cumpărat tot cum bani de la primărie, 4 milioane de lei instalație pentru levigat. Așteptăm autorizația de Mediu pentru aceste instalații să putem produce RDF. Putem ajunge la o prelucrare definitvă de 30-40% din deșeuri”, potrivit lui Pantelimon.

Prefectul a menționat la finalul ședinței că pe termen scurt se caută soluții pentru a elimina cauzele care duc la autoaprinderea rampei, dar a ținut să precizeze că din totalul incendiilor de anul trecut de la rampă, jumătate au fost acte intenționate.

Pe termen scurt s-a propus reducerea sau eliminarea posibilității de autoaprindere, pentru că s-a constatat că una din cauzele principale ale incendiilor de la Pata Rât este autoaprinderea. Pe termen mediu s-a vorbit despre mai multe variante de îmbunătățire a colectării selective și bineînțeles despre finalizarea Centrului de Deșeuri. Despre incendiile de la Pata Rât din ultimii doi ani, vorbind strict de rampa de gunoi a RADP-ului, în anul 2017 au avut loc 22 de incendii doar pe rampa municipiului, din care în 11 dintre ele s-a constatat ca fiind situații de acte intenționate, 7 au fost situații de autoaprindere, iar 4 cazuri sunt cu alte cauze. În anul 2018, până în momentul de față avem trei incendii”, a declarat Cherecheș.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

VIDEO: Realizări de succes și planuri ambițioase pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Jucu

Jucu devine o comună care poartă tot mai vizibil amprenta modernității prin investițiile deja...

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Alte articole

VIDEO: Realizări de succes și planuri ambițioase pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Jucu

Jucu devine o comună care poartă tot mai vizibil amprenta modernității prin investițiile deja...

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!