Acasă Social S-au reluat căutările pe lacul Beliș, unde a dispărut șeful APIA

S-au reluat căutările pe lacul Beliș, unde a dispărut șeful APIA

Salvamont Cluj

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a reluat căutările pe lacul Beliș cu o echipă de șapte salvamontiști-scafandri. În cadrul acestei operațiuni, salvamontiștii clujeni acționează cu ajutorul a două bărci și, respectiv, două sonare.

Vă reamitim că se presupune că directorul A.P.I.A. Cluj, Adrian Zaharia ar fi căzut dintr-o ambarcațiune de mici dimensiuni, în timpul unei ieșiri de agrement pe lacul Beliș-Fântânele. Acest accident a avut loc sâmbătă, 21 iulie 2018.

Salvamont Cluj au fost primii la fața locului

Salvamont Cluj a fost prima instituție care a ajuns imediat după primirea apelului la 112 și a întreprins acțiuni pentru recuperarea ambarcațiunii.

Astfel, în jurul orei 23.00, echipa Salvamont Cluj care asigura serviciul de permanență în stațiunea Beliș-Fântânele a reușit localizarea bărcii din care se presupune că a căzut directorul APIA Cluj și a plecat în acea direcție. În urma unei intervenții deosebit de riscante, îngreunate atât de întunericul ce se instalase cât, mai ales, de faptul că ambarcațiunea se deplasa necontrolat, unul dintre salvamontiști a reușit să sară în barcă și să o aducă la mal.

Șeful APIA, căutat începând de duminică dimineața

Căutarea efectivă a persoanei dispărute în apa lacului Beliș a început în dimineața zilei de duminică 22 iulie. În jurul orei 9.00, echipa de serviciu Salvamont formată din 5 membri a început căutările cu ajutorul unei bărci, însă, din cauza informațiilor contradictorii ale martorilor nu s-a putut stabili o zonă clară de căutare pentru scafandri.

Ulterior, în jurul orei 12.30, echipei Salvamont i s-a adăugat un nou salvator montan care a adus un sonar 3D performant. În acest context, a fost continuată căutarea și s-a identificat un obiect aflat în suspensie la adâncimea de 27 metri, în apropierea malului stâng.

Informația a fost transmisă către scafandrii ISU Arad care, însă, și-au declinat competența.

În aceste condiții, după stabilizarea vremii, doi scafandrii Salvamont Cluj s-au văzut nevoiți să intervină, în jurul orei 19.00, pentru a verifica obiectul semnalat pe sonar. S-a coborât, astfel, pe o ancoră, spre obiectul reperat însă, din cauza condițiilor extrem de dificile, respectiv apa deosebit de rece, vizibilitatea scăzută, vegetația subacvatică bogată, combinate cu o depunere masivă de sedimente (mâl) pe zona de fund, scufundarea a rămas fără niciun rezultat.

Ulterior, după o oră și jumătate, a intrat și al treilea scafandru, într-o altă zonă, însă și această acțiune s-a derulat fără finalitatea așteptată.

Salvamontișii clujeni vor patrula în permanență

            În paralel, salvamontiștii clujeni, împreună cu reprezentanții celorlalte instituții de profil, au demarat atât o acțiune de cartografiere a fundului lacului, cât și o cercetare amănunțită a întregului luciu de apă din proximitatea zonei în care se presupune că a avut loc nefericitul eveniment. Cu acest prilej, echipajul Salvamont a identificat pe malul drept al lacului încălțămintea victimei – o pereche de șlapi, recunoscută ulterior de aparținători ca fiind cea a persoanei dispărute.

            Până la scufundările de azi și, în eventualitatea unui rezultat negativ, până la recuperarea persoanei dispărute, echipajul SPJ Salvamont-Salvaspeo care asigură permanența în această zonă montană a monitorizat și, dacă va fi cazul, va monitoriza în continuare zona prin patrulări frecvente pe apa lacului.

Citește și:

Adrian Zaharia, directorul APIA Cluj, căutat pe lacul Fântânele-Beliș

Exit mobile version