Romii de la Pata Rât, mutați în Apahida, Florești, Baciu și Cluj-Napoca

Pata-Cluj, un proiect integrat de incluziune a romilor din Pata Rât care a constat în intervenții la nivel social, educațional, cultural, ocupațional, a fost implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC) și partenerii săi: Fundația AltArt, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC).

Locuințe pentru 35 de familii de la Pata Rât

35 de familii din Pata Rât vor beneficia de apartamente de 1, 2 sau 3 camere în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj (Apahida, Baciu, Florești). Cele 35 de familii reprezintă 10% din totalul familiilor care locuiesc în Pata Rât. Până în 30 aprilie, familiile vor încheia cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj contracte de închiriere pe termen nelimitat, iar chiria lunară nu va depăși 100 de lei. Până în 31 iulie, beneficiarii se vor muta în noile apartamente finisate, dotate cu electrocasnice (aragaz, mașină de spălat, frigider). Familiile beneficiare au fost selectate pe baza unui set de criterii care a ponderat resursele și nevoile acestora, iar la formularea criteriilor au contribuit două treimi din familiile din Pata Rât. Este important de menționat faptul că aceste familii vor fi sprijinite în continuare prin intermediul asistenței familiale.

“La început, membrii comunității au privit cu scepticism proiectul. Li se făcuseră înainte multe promisiuni, au trecut prin multe încercări. Apoi, văzând că într-adevăr 35 de familii se vor muta în apartamente, văzând ajutorul oferit pentru ca să-și poată trimite copiii la școală, văzând toate rezultatele concrete ale proiectului, atitudinea multora s-a schimbat, iar acum încep să facă acțiuni pentru ca la viitoarea alocare de apartamente să aibă punctaj mai mare. Schimbarea de atitudine este un rezultat foarte important al proiectului”, a precizat Coraian Zoltán, directorul general ADI ZMC.

Clujenii nu sunt încântați de noii vecini

Așa cum era de așteptat, această veste nu a fost primită deloc bine de ceilalți cetățeni care nu și-ar dori astfel de vecini. Lumea este conștientă că această problemă trebuie rezolvată, însă când este vorba să ajute la integrarea lor în societate nimeni nu este deschis.

”Boc isi rezolva problemele de la Pata Rat prin locuinte sociale in mijlocul Apahidei fara a consulta cetatenii din zona respectiva”

”Sincer nu ii vrem in Floresti si nici un caz sa stea pe chirii de nimic .Pe tineri in ziua de azi statul de ce nu ii ajuta? Uitati-va cati tineri suntem in tara si mergem sa lucram in strainatate sa ne facem ceva in viata ca statul nu ne ajuta cu nimic”.

Sunt curioasa din ce o să-și plătească facturile la utilități.Intr-un bloc de garsoniere din Gheorgheni,2 astfel de familii,au strâns la cheltuieli peste 200 mil lei vechi,în 4-5 ani de zile.Anul trecut și acum 2 ani toți locatarii au stat iernile,fara încălzire și apă caldă.Asta fara sa mai pomenim de gândacii roșii care le ies pe lângă țevile de la calorifere”.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii