romanii

Românii consideră că religia este o componentă importană a identității naționale. Aceștia nu ar accepta în familie un evreu sau un musulman. De asemenea, românii se consideră superior cultural altor nații, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, citat de MEDIAFAX.

Potrivit acestui studiu, europenii din est și cei din vest percep în mod diferit importanța religiei, a minorităților și a chestiunilor sociale cheie.

74% dintre români consideră religia ca parte din identitatea națională – „a fi creștin este egal cu a fi cu adevărat român” -, fiind urmați de bulgari, cu 66%.

Potrivit studiului Pew Research, 98% dintre adulții din România se consideră a fi creștini. Totodată, 46% dintre români consideră că guvernul ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.

Românii cred că sunt superiori cultural altor nații. Țara noastră se situează pe locul al treilea.

66% dintr români afirmă „Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora”. Topul este condus de Grecia (89%), iar podiumul este completat de Bulgaria (69%).

Doar 29% dintre români ar accepta ca din familia lor sau din rândul vecinilor să facă parte un musulman sau un evreu. Ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în acest clasament, în care pe poziția secundă se află bulgarii, cu 32%.

De asemenea, 74% dintre români resping ideea căsătoriei între persoane de același sex, urmați de bulgari cu 79%.

Rezultatele studiului arată că diviziunile regionale vor persista, în majoritatea țărilor din Europa centrală și estică.

Tinerii adulți fiind mai puțin tentați decât cei din Vest să demonstreze o deschidere în ceea ce privește chestiunile legate de mariajul între persoane de același sex ori acceptarea în familie a unui membru musulman sau evreu.

Studiul a fost realizat de Pew Research Center, în perioada 2015 – 2017, în rândul a aproximativ 56.000 de persoane adulte cu vârsta de peste 18 ani, din 34 de țări din Europa de vest, centrală și de est.

În Europa de vest, oamenii, în majoritate, nu au sentimentul că religia este un element major al identității naționale.

La enunțul „Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora”, cetățenii din Europa centrală și de est au înclinat spre răspunsul afirmativ. Cele opt țări din est unde se înregistrează această atitudine a superiorității culturale sunt Grecia, Georgia, Armenia, Bulgaria, Rusia, Bosnia, România și Serbia.

Astfel, în Est se înregistrează un nivel ridicat al naționalismului religios, în timp ce în Vest există o mai mare deschidere pentru multiculturalism.

În ceea ce privește mariajul între persoane de același sex, în Vest, majoritatea este în favoarea acestuia și aproape toate țările au legalizat practica. În Europa centrală și estică, majoritatea din aproape toate țările participante la studiu se opune legalizării căsătoriei persoanelor de același sex. Niciuna dintre țările din Europa centrală și estică nu autorizează acest tip de căsătorie.

Citește și:

Profesorii din România au un nivel de toleranță scăzut. Nu le plac romii, străinii sau homosexualii