Recomandări pentru motocicliștii din trafic

Odată cu încălzirea vremii, motocicliştii sunt tot mai prezenţi în trafic. Poliţia Română le recomandă să poarte echipamente de protecţie cu elemente reflectorizante, să păstreze farul aprins şi să evite unghiurile din care nu pot fi observaţi în trafic, iar şoferilor să se asigure temeinic atunci când schimbă direcţia de mers.

Recomandări pentru motociclişti:

Încearcaţi întotdeauna să aveţi contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria!

Anticipaţi intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiaţi, ei pot aprecia gresit distanţa ori viteza.

Sporiţi atenţia la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare!

Asiguraţi-vă atunci când viraţi – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră!

Fiţi pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente!

Abordaţi curbele cu viteză moderată, fără a le “tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus!

Utilizaţi o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitaţi să cumpăraţi o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale!

Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident. Este recomandat echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare!

Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa.

Fiţi vizibil – purtaţi haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule!

Recomandări pentru şoferi:

Asiguraţi-vă temeinic înainte de a opri sau de a vira şi în niciun caz nu întoarceţi pe linia continuă!

Păstraţi-vă banda în viraje!

Asiguraţi-vă înainte de a deschide portiera – lucru valabil şi pentru cei care vă însoţesc!

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare