aparatele electrice

Zece reguli pentru evitarea unor tragedii provocate de aparatele electrice

În sezonul rece mulţi români apelează la aparatele electrice de încălzit. Din păcate, „inventivitatea” unora duce la tragedii. Vorbim de decese cauzate de reșouri improvizate, fie de intoxicaţii în urma unor incendii provocate de scurtcircuite la instalația electrică supraîncărcată.

Specialiştii Delgaz vă recomandă respectarea unui set minimal de zece reguli pentru evitarea unor incidente cu consecinţe dramatice, provocate de aparatele electrice.

  • Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
  • Nu alimentaţi mai multe receptoare de putere mare din aceeaşi priză (circuit);
  • Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
  • Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de personal autorizat;
  • Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
  • La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
  • Amplasaţi şi utilizaţi aparatele departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
  • Nu utilizaţi receptoare electrice neomologate.

Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale.

Instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de verificare şi remediere a unor eventuale defecţiuni. O deficienţă aparent minoră (contactele slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate) poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave.

Orice intervenţie asupra instalaţiilor electrice trebuie realizată doar de către specialişti autorizaţi. Aceștia oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă.

Citește și:

Monoxidul de carbon face victime. Cum evităm o tragedie?

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare