Prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, acuzat de plagiat. Cum răspunde Ioan Bolovan acuzațiilor?

Asociația Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj-Napoca a trimis o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației prin care solicita îndepărtarea plagiatorilor din structurile de decizie ale Ministerului Educației.

Asociația GRAUR din Cluj-Napoca a inițiat Indexul Operelor Plagiate în România ca o formă modernă și unică în lume, destinată descurajării plagiatului.

Prin ignorarea conținutului Indexului, instituțiile statului, și mai ales instituțiile din structura Ministerului Educației Naționale, intervin și prin decizii de forță creează condiții de promovare și de control pentru evaluarea dascălilor de către organisme în care sunt cuprinse persoane, autori de scrieri plagiate.

GRAUR a solicitat, îndepărtarea din componența și structurile Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a următoarelor persoane:

1. Prof. univ. Azamfirei Leonard, rector al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale (Index 00027).

2. Prof. univ. Bolovan Ioan, prorector al Universității Babeș-?Bolyai din Cluj-?Napoca (Index 00393, 00394, 00402).

3. Prof. univ. Jurcoane Ștefana, prodecan al Facultății de Biotehnologii din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință (Index 00075).

4. Prof. univ. Sajin Tudor, de la Universitatea ‘Vasile Alecsandri’ din Bacău (Index 00249, 00250).

5. Prof. univ. Dimian Mihai, prorector al Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava (Index 00417).

6. Prof. univ. Oprean Radu, director al Școlii Doctorale a Universității de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (Index 00059).

7. Prof. univ. Groza Ioan, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice ‘Gheorghe Ionescu Sisești’ (Index 00146).

8. Prof. univ. Cătoi Cornel, rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-?Napoca, membru asociat al Academiei de Științe Agricole și Silvice ‘Gheorghe Ionescu Sisești’ (Index 00168).

9. Prof. univ. Popa Valentin, ministrul educației, rectorul Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava (Index 00417, 00418, 00419).

10. Prof. univ. Antohe Ștefan, decan al Facultății de Fizică a Universității București, membru al Academiei Oamenilor de

Știință (Index 00112, 00113, 00114, 00385).

11. Prof. univ. Sinescu Ioanel, rector al Universității de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București, Membru al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe Medicale (Index 00086, 00102, 00108, 00397).

În urma acestei scrisori, prorectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a transmis următoarea poziție:

În legătură cu documentul înaintat în data de 27 februarie 2018 Ministerului Educației Naționale de către Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, prin care se solicită revocarea mea din Comisia de Istorie din cadrul CNATDCU pe motiv că apar în indexul creat de această organizație privată drept plagiator și autoplagiator, precizez următoarele: în data de 18 februarie 2018 am trimis acestei entități o copie după decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB), prin care, în urma audierii mele, s-a emis rezoluția că nu sunt vinovat de plagiat și autoplagiat, iar în ziua de 22 februarie 2018 am primit prin email mesajul  prin care mi se confirma de către GRAUR primirea mesajului meu și a deciziei Comisiei de Etică, cu notificarea că sesizarea mea a fost înregistrată „sub nr.18115/19.02.2018”.

Concluzia ce se impune este aceea că GRAUR a nesocotit decizia singurului for acreditat conform legii să se pronunțe asupra acuzelor ce mi-au fost aduse și a continuat să îmi mențină numele în trei poziții în Indexul operelor plagiate redactat de această entitate (00393, 00394, 00402), bazându-se exclusiv pe acuzațiile jurnalistice ce mi-au fost aduse pe un blog personal. Mai mult, la câteva zile bune după notificarea mea, GRAUR m-a inclus în acel document înaintat Ministerului Educației Naționale.

Prin urmare, constatând faptul că GRAUR nu dorește sincer cunoașterea adevărului și face lucruri incalificabile pentru niște universitari profesioniști, dând dovadă de rea credință, îmi rezerv dreptul de a acționa în justiție asociația și organele ei de conducere pentru atingerea demnității mele și a imaginii publice personale, dar și a UBB în cadrul căreia activez ca prorector.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare