Sunteti aici:SocialȘpaga a fost de 50 de ori mai mare decât prețul combinatului de la Câmpia Turzii (VIDEO)

Șpaga a fost de 50 de ori mai mare decât prețul combinatului de la Câmpia Turzii (VIDEO)

Publicat in data

Subiectului combinatului Industria Sârmei Câmpia Turzii a revenit în actualitate în cadrul ultimei ședințe de Consiliul județean. Câmpia Turzii, un oraș monoindustrial susținut de combinat, încă își linge rănile după ce acesta a fost închis. Privatizarea din 2003, cumpărarea de către Mechel au însemnat sfârșitul combinatului industrial înființat în 1920.

Discuția a pornit de la repartizarea banilor din impozitul pe venit către primăriile județului. Consilierul județean PSD, Luca Viorel, și-a permis să facă o comparație între suma primită de Câmpia Turzii și suma primită de Turda, Gherla sau Dej.

”Eu și colegii mei nu suntem împotriva repartizării sumelor pentru unitățile administrativ-teritoriale.  Ce nu mi se pare corect sunt diferențele foarte mari. La municipiul Câmpia Turzii s-au alocat 100.000 de lei. Gherla, Turda și Dej, 41.000”, a fost intervenția consilierului Luca Viorel.

Consilierul județean PNL, Cristian Haiduc, a considerat că o astfel de intervenție nu se justifică, iar orașul Câmpia Turzii care a avut atât de mult de tras merită cu mult mai mulți bani.

”Am mai explicat odată în Consiliul județean, că indiferent câți ani am aloca bani la Câmpia Turzii, noi nu am reuși să echilibrăm ceea ce s-a făcut. Când în timpul guvernării PSD combinatul a fost dat rușilor. Un oraș monoindustrial a fost prăduit. Se știe ce s-a întâmplat acolo. Practic ați distrus un oraș. Ar trebui să votați acuma cu două mâini și să cereți dublarea sumelor pentru Câmpia Turzii ca să avem puțină reparație. Nu vorbiți de Câmpia Turzii. Este un oraș care a fost lăsat de izbeliște. PSD l-a îngropat, iar dacă azi încearcă să își revină dumneavoastră vreți să îl îngropați din nou. Sincer nu cred că merită să discutăm pentru 50.000 de lei. Ați dat cu 2 milioane de dolari un combinat de peste 100 de hectare cu marfă pe secții, fără datorii la stat. Se discută că șpaga a fost de 50 de ori mai mare decât valoarea de vânzare. Eu cred asta pentru că valoarea combinatului era de 100 de milioane la vremea aceea”, potrivit lui Haiduc.

Istoria combinatului de la Câmpia Turzii

Sub guvernul Năstase, în 2001, vânzarea întreprinderilor metalurgice intră în linie dreaptă.

Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii a fost privatizat în 2003, fiind preluat de firma Conares Trading, înregistrată în Elveția. Valoarea tranzacției a fost de circa 27,2 de milioane de euro. Conares a devenit ulterior parte a grupului rus Mechel

Mechel încalcă înţelegerea de privatizare iniţială şi reduce numărul angajaţilor.

În 2012 Toate cele 5 întreprinderile încep restructurări masive. Datoriile către bugetul de stat cresc, iar salariaţii ies in stradă.

Pe fondul protestelor virulente, în septembrie 2012 Guvernul cere AVAS verificarea contractelor de privatizare de la Târgoviște și Câmpia Turzii. Concluzia cercetărilor: Mechel și-a respectat angajamentele asumate în momentul cumpărării.

La finalul lui 2012, Mechel oprește întreaga activitate de la Câmpia Turzii, Târgoviște și Brăila.

Pentru cele cinci combinate metalurgice, Mechel primeşte 52 de euro. Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL

Un combinat social, alternativa pentru șomerii de la Mechel

În octombrie 2013, AJOFM Cluj începuse recrutarea a 180 de persoane pentru prima întreprindere socială din România, unde urmau să lucreze şomeri de la Combinatul Mechel Câmpia Turzii. Acolo urmau să se producă şoşoni pentru clăparii de schi, printr-o finanţare de la Comisia Europeană de 6,4 milioane de euro.

Proiectul întreprinderii sociale urma să se deruleze pe o perioadă de patru ani, iar la finalul acestora angajaţii urmau să decidă dacă vor continua colaborarea, iar dacă ar fi acceptat, ar fi devenit proprietari ai întreprinderii sociale.

La selecţie au participat atunci peste 300 de persoane, foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii, care au fost disponibilizaţi în 2012.

Finanţarea de 3,6 milioane de euro de la CE a ajuns prea târziu, iar banii au fost returnaţi.

În această situație, Primăria a demarat proiectului unui parc industrial. Acesta s-a dovedit a fi un succes, iar la începutul acestei luni primarul Dorin Lojigan a anunțat că a fost ocupat în întregime. În acest fel, mare parte a persoanelor disponibilizate de la combinat au reușit să își găsească un loc de muncă.

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...