Acasă Social Premii pentru elevi, de ziua romilor

Premii pentru elevi, de ziua romilor

8 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Internaţională a Romilor, astfel că aceştia întreprind diferite activităţi pentru a o celebra. Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a fost astăzi gazda mai multor elevi romi care au fost premiaţi, dar şi a unei expoziţii de obiecte reprezentative pentru cultura romă.

Elevii au primit premii pentru diferite lucrări care ilustrază această cultură, în viziunea lor. „Am lansat un concurs de creaţie artistică în şcoli, dedicat elevilor de clasele I-IV. Am rămas surprins să avem lucrări care etalau un anumit meşteşug, o experienţă de viaţă sau un fapt istoric. Am încercat să îi stimulez să expună cum văd ei cultura romă, din proprie iniţiativă şi sunt extrem de mulţumit”, spune Marius Lakatos Iancu, consilier judeţean.

Toţi elevii care au participat la concurs au primit premii pentru munca depusă, iar mâine vor vizita obiective specifice culturii rome, precum o comunitate de romi meşteşugari sau organizaţii nonguvernamentale.

Tot cu această ocazie, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” are loc o expoziţie cu obiecte meşteşugăreşti, specifice culturii rome.

Data de 8 aprilie a fost adoptată ca Ziua Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al Romilor, la Londra. Tot atunci s-a stabilit imnul şi steagul internaţional al romilor. Pe data de 28 marite 2006, Guvernul României a adoptat o lege prin care 8 aprilie este „Sărbătoarea etniei romilor din România”.

 

Alexandra Ormenişan

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version