prematur

Oamenii se transformă în cărți vii pentru a spune poveștile emoționante ale unor pui de oameni care s-au născut prematur la Maternitatea Stanca din Cluj-Napoca.

Asociația Unu și Unu vă invită pe 23 noiembrie 2018 între orele 18:00 și 20:00 într-o librărie la un eveniment special, tip Human Library.

Timp de două ore vei putea „citi”/asculta live poveștile unor oameni ca re fie au trăit, fie au asistat la povestea emoționantă „scrisă” de destin între un părinte și copilul lui născut prematur.

Vei afla direct de la oamenii „cărți” ce înseamnă să fii despărțit, ca părinte, de copilul căruia tocmai i-ai dat viață. Cât de mult a contat prima îmbrățișare. Despre cum este să fii frate sau soră de bebeluș prematur. Sau cum se vede toată această poveste prin ochii unui cadru medical. Vei putea interacționa direct cu povestea spusă de o mămică ce nu și-a putut ține în brațe copilul prematur. Cea a unei mame care, datorită programului Pui de Om În Terapie,  i-a putut fi alături bebelușului său.  Povestea unui tată, a unui frate sau soră de prematur rămas singur acasă. A unui neonatolog. A unei asistente din terapie intensivă, dar și a unui psiholog.

Astfel, „citind” o parte din cele 7 povești care vor dura fiecare 20 de minute, vei putea avea o viziune mai complexă despre care este importanța apropierii dintre părinți și puiul lor, în primele luni ale vieții, chiar dacă acesta a fost adus pe lume înainte de termen și are nevoie de terapie intensivă pentru a fi menținut în viață.

Vei empatiza cu oamenii care devin cărți și care, trăind în mod real o astfel de poveste, îți vor transmite experiența lor, emoțiile care le-au schimbat prioritățile, dar și modul de a privi lumea, pentru că experiența nașterii unui copil prematur este una tulburătoare, dar total transformatoare!
Asociația Unu și Unu realizează acest eveniment pentru a aduce în prim plan importanța legăturii dintre părinți și copiii lor prematuri. Importanță ce a dus la realizarea și implementarea proiectului Pui de om în terapie. Peste 30 cadre medicale din Maternitatea Dominic Stanca din Cuj-Napoca au fost trainuite pentru a implementa transformarea secțiilor de neonatologie în Family Centred Care. Centre în care părinții își pot îngriji copiii născuți prematur.
În cadrul proiectului Pui de om în Terapie, în Maternitatea Dominic Stanca din Cluj-Napoca, pe lângă trainuirea cadrelor medicale cu specialiști din UK, Asociația Unu și Unu a mai desfășurat și următoarele activități:
*a făcut donații în valoare de peste 9500 euro: pătuțuri, lămpi de examinare, huse de incubator, cuiburi pentru poziționarea corectă a bebelușului în incubator, suzete pentru premature, scutece și pături, perne pentru alăptare, scaune și eșarfe pentru a practica metoda Kangaroo Care (acel tip de îngrijire „piele pe piele” făcut de părinți propriilor copii, îngrijire recunoscută la nivel mondial cu multiple beneficii pentru bebeluș: de la scăderea intensității durerii în timpul procedurilor medicale, până la calmare sau relaxare),
*a susținut săptămânal seminarii pentru părinți despre metodele de îngrijire ale prematurilor,
*a crescut numărul părinților care au avut acces în terapie și a crescut numărul copiilor care, deși născuți sub 1 kilogram, au avut parte de Kangaroo Care.
Mai multe informatii aici: https://unusiunu.com/pui-de-om-in-terapie/
Citește și: