Peste 5000 de semnături pentru a salva Pădurea Hoia-Baciu

Peste 5000 fe semnături a adus petiția inițiată cu scopul de a atrage atenția autorităților asupra tăierilor de copaci ilegale din Pădurea Hoia-Baciu.

”Vă cerem să luați măsurile necesare pentru încetarea imediată a tăierilor abuzive de arbori din Pădurea Hoia-Baciu. Peste 700 de copaci au dispărut în ultimele luni din această pădure. Considerăm că acesta este un abuz evident. Vă cerem să găsiți soluții pentru a opri distrugerea uneia dintre cele mai cunoscute păduri din țară”; potrivit inițiatorilor petiției.

Pădurea Hoia-Baciu este situată la o distanță mică de oraș și intră sub forma de gestiune a pădurilor de protecție. Acest fapt permite doar tăieri de arbori bolnavi, putrezi sau deteriorați. Există zeci de fotografii care arată că arborii marcați și apoi tăiați sunt perfect sănătoși. Până acum autoritățile nu au făcut decât să arunce responsabilitatea în ograda celuilalt sau să dea vina pe proprietarii privați.

Care sunt argumentele celor care au inițiat petiția?

Pădurile din apropierea marilor orașe au o valoarea mult mai mare decât sumele infime care se pot obține din comercializarea materialului lemnos. Mii de oamenii ies în pădurea Hoia-Baciu pentru a se bucura de natură. Suntem în momentul în care trebuie să alegem între interesele celor câțiva proprietari care vor profit imediat, interesele dezvoltatorilor imobiliari care visează cartiere de lux pe terenurile defrișate, sau interesele, de bun simț, ale unei comunități de sute de mii de oameni.

Clujul se dezvoltă cu o viteză amețitoare. Presiunea pusă pe orice teren din apropierea orașului este uriașă. Dacă nu oprim acum nebunia, Pădurea Hoia-Baciu va dispărea cu o viteză și mai mare pentru a umple conturile câtorva indivizi. Nu avem de a face cu o suprafață împădurită de mari dimensiuni care să suporte, an de ani, tăieri abuzive. Din acest motiv trebuie să punem presiune pe autorități ACUM.

Soluții există pentru a împăca pe toată lumea. Proprietarii care au, teoretic, dreptul de a exploata o mică suprafață de pădure pot fi despăgubiți. E un preț mic pe care un oraș precum Clujul îl poate plăti pentru a nu se sufoca. Paza pădurii poate fi făcută și eficient. Dacă Ocolul Silvic recunoaște că nu se descurcă, trebuie găsit alt paznic. Nu în ultimul rând, pădurea poate deveni o sursă reală de venit pentru comunitate. Pădurea Hoia-Baciu este una dintre cele mai cunoscute din România și poate atrage turiști dacă se decide că aceasta este soluția pentru salvarea ei. Pentru a identifica direcția cea mai bună este nevoie de dezbatere, dar autoritățile preferă să se uite în altă parte. Nu vor mai evita problema dacă ne strângem suficient de mulți și le cerem să salveze pădurea.

În prezent pădurea dispare din vina interlopilor și a autorităților nepăsătoare sau părtașe la jaf. Dacă în câțiva ani vom mai avea doar arbori solitari dincolo de Muzeul Satului, va fi vina noastră pentru că nu am reușit să ne unim și să salvăm această pădure.

Haideți să arătăm că nu le lăsăm îmbătați cu iluzia unui oraș de 5 stele și că putem să influențăm deciziile care ne privesc. Haideți să salvăm Pădurea Hoia-Baciu! Semnează și tu petiția și trimite-o la cât mai mulți prieteni.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare