virusul pestei porcine

Pesta porcină nu a ajuns încă la Cluj. Cum vă puteți proteja animalele?

Pesta porcină a făcut pagube uriașe în sudul țării. În județul Cluj încă nu au fost identificate focare de infecție.

Pesta porcină africană-este un subiect care se discută destul de mult în aceste zile în spațiul public. Această maladie a pătruns în România în 2017 și mai pronunțat în 2018. Această boală în momentul de față nu evoluează în județul Cluj, dar riscurile sunt destul de mari. Este important de știut că această boală este caracteristică porcinelor atât domestice, cât și porcilor mistreți. Ea evoluează cu temperatură foarte mare, se produce o roșeață și învinețire a pielii, vârful picioarelor, abdomenului, lipsa poftei de mâncare. Important de știut că această boală nu se transmite la om. Pierderile în rândul porcilor, deoarece nu are măsuri de prevenție, vaccin, și nici nu are tratament, sunt foarte mari. Când apare un focar se dispune uciderea porcilor bolnavi”, a declarat Ioan Oleleu-directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Cluj.

La nivel național au fost 49.646 de porci uciși. Comitetul național pentru Situații de urgență a decis exterminarea mistreților din zona Dobrogea.

Măsuri care trebuie luat de micii crescători de porci pentru a preveni pesta porcină

Trebuie să anunțe mediculu veterinar orice îmbolnăvire sau modificare a stării de sănătate care apare la porc

Să nu permită accesul persoanelor neunoscute.

Animalele să fie ținute în adăposturi. În această perioadă este interzisă creșterea porcilor liberi, la stâne sau în alte locuri.

Evitarea apariției în hrana porcilor a unor furaje necorespunzătoare, în special resturi alimentare.

La intrarea în padoc se poate instala o tăviță cu o soluție dezinfectantă, 4% sodă caustică pentru ca încălțămintea să fie dezinfectată

Dezinfecție cu var în adăposturile animalelor

Inspectorii sanitari desfășoară controale în fermele mari de porci din județ

La nivelul județului Cluj sunt 9 ferme mari care au obiect de activitatea creșterea animalelor. În aceste ferme se monitorizează tot ceea ce înseamnă condițiile de biosecuritate.

Porcii mistreți, principala sursă pentru virusul pestei porcine

La nivelul județului Cluj a demarat vânătoarea porcilor mistreți. În acest moment numărul acestora a ajuns la 4000 ceea ce este foarte mult.

Am demarat recoltarea masivă, accentuată la nivelul județului Cluj a porcilor mistreți. Sperăm ca in perioada următoare activitatea sa fie crescută. Rezervorul principal de virus este mistrețul. O diminuare a populațiilor de mistreț scade probabilitatea apariției focarelor de infecție.Este nevoie să fie vânați pete 1500 de capte pt cotele optime. Ulterior se  decide daca e nevoie de recoltare suplimentara. Populația de misteți este destul de mare, pagubele pe care aceștia le fac în rândul culturilor agricole este pronunțat. Sunt 4000 de mistreți, foarte mulți. La noi în județ am început vânătoarea. Din păcate în această perioadă este foarte greu să se recolteze cotele de vânat, așa cum au fost stabilite. Am început pe fondurile de vânătoare care se învecinează cu județele afectate: Bihor și Sălaj. Porcii după ce se recoltează, rămân în camere frigorifice, se efectuează analize și abia apoi ei sunt comercializați sau oferiți consumului”, a declarat Oleleu.

Citește și:

Pesta porcină africană – Recomandări privind sacrificarea porcilor

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare