Percheziții la Cluj. Afaceri ilegale cu mașini aduse din Germania

Polițiștii clujeni și germani desfășoară percheziții în 13 județe din țară, la domiciliile a 56 de suspecți bănuiți de evaziune fiscală. Aceștia sunt acuzați că achiziționau mașini din Germania fără a plăti TVA-ul aferent.

Persoanele din prezenta cauză sunt cercetate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală comise pe teritoriul statului german. Au utilizat un mecanism de fraudare a plății TVA. Au fost utilizate societăți comerciale de tip ”firmă fantomă” din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria. Practic se achiziționau scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA către statul german. Faptic, beneficiarii reali ai achizițiilor erau persoane fizice din România.

Având în vedere aceste aspecte, în data de 09.10.2018, au fost efectuate percheziții domiciliare și alte activităţi procedurale în judeţele: Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Iași, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea și municipiul București. Au fost vizate adresele suspecților sau ale societăților comerciale administrate de către aceștia.

De asemenea, cu această ocazie vor fi puse în executare un număr total de 56 de mandate de aducere a suspecților cercetați în cauză.

Acţiunea comună a poliţiştilor de la structurile de investigare a criminalităţii economice se desfăşoară în comun cu reprezentanţii autorităţilor germane. Echipa a devenit operaţională în data de 29.05.2018 şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale înregistrate la  Parchetul Nürnberg-Fürt şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj

Având în vedere acordul cadru JIT din data de 29.05.2018 și dosarul penal aflat în lucru în prezent se efectuează cercetări față de un număr total de 56 suspecţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală sub forma autoratului și a complicității.

Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârșirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

Latest articles

Related articles