Pentru iubitorii de animale: Asociația Chinologică Napoca

By | Published | Niciun comentariu

 

BOG5. (1)

Astăzi am discutat cu reprezentantul Asociației Chinologice Napoca, domnul doctor neuro-chirurg Horațiu Stan (membru în consiliul director) , după o înțelegere prealabilă cu Președintele Asociației, renumitul chinolog și crescător Remus Nicula.

Am stabilit o colaborare, prin promovarea Asociației și obiectivelor sale. Asociația are aproximativ 400 de membri, fiind una din cele mai mari structuri chinologice din România.

Asociația Chinologică Napoca a fost înființată de regretatul profesor Kanabe´Gabor, care aflând că la Arad s-a înființat Asociația de Crescut și Dresat Câini din inițiativele lui Fodor Stefan Gheiza din Arad a procedat încă din anul 1970 la adunarea și mobilizarea unui numar de chinofili, iubitori și deținători de câini în scopul înființării și la Cluj a unei asemenea asociații pentru o activitate organizatorică a sportului canin, pentru răspandirea câinilor de rasă, prasierea, creșterea, educarea, dresarea lor, organizarea expozitiilor și a probelor de lucru a câinilor de rasă pură și sprijinirea acțiunilor sanitar-veterinare pentru menționarea efectivelor sănatoase, eliminând posibilitatea zoonozelor.

Asociația Chinologică Napoca se adresează tuturor deținătorilor obișnuiți de câini, sprijinind orice demers ce urmărește buna stare și viețuire a exemplarelor canine, pe lângă faptul că participă la competiții oficiale chinologice, fiind membră a Asociației Chinologice Române, care face parte din Federația Chinologică Internațională (elitistă).

2

Un obiectiv major al Asociației, după cum afirmă dr. Horațiu Stan este de a se construi și în Cluj-Napoca  spații publice de plimbat câini, administrația locală având posibilitatea sau chiar datoria să  sprijine realizarea unui astfel de loc pentru cetățeni. Aradul a fost primul oraș din țară care a avut  parc chinologic.

Scopul principal al Asociatiei Chinologice Napoca constǎ în urmărirea şi coordonarea din punct de vedere organizatoric a evoluției raselor canine recunoscute de Federaţia Chinologicǎ Internaţionalǎ (F.C.I.), omologate sau în curs de omologare în aşa fel încât sǎ se asigure perpetuarea raselor, îmbunǎtǎţirea bagajului genetic al acestora şi conservarea aptitudinilor specifice, în conformitate cu normele A.Ch.R. ( Asociația Chinologică Română) şi F.C.I.

Cu toate că vom avea săptămânal poze, videoclipuri cu specia canină, pentru iubitorii de animale, se vor prezenta materiale de la competiții locale, naționale și internaționale.

3

Săptămânal cititorii vor fi puși în temă cu diferite subiecte chinologice de interes general,descrieri ale diferitelor rase, dresaj (cei mai buni dresori din Cluj, recunoscuți pe plan național și interanțional), chestiuni educative/ comportamentul oamenilor față de animale etc.

 

De Ionuț Geană.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *