Parcurile Clujului s-au umplut de căpușe

Mai mulți clujeni au folosit aplicația de sesizări a primăriei pentru a solicita demararea unor acțiuni de dezinsecție pentru înlăturarea căpușelor. Acestea au apărut în locuri fregventate de copii și reprezintă un pericol, având în vedere că pot fi purtătoare a virusului bolii Lyme.

Vreau sa va aduc la cunoștință faptul ca parcul din spatele blocului de pe Calea Manastur nr 74-76 este plin de capuse.In 2 zile petrecute în acest parc am fost muscata de 2 capuse. Va rugam sa luați masuri pt a ne putea duce copii în siguranta in spațiile de joaca.

Seara in 24 mai 2018 sotia mea a fost muscata de o capusa in parcarea de la Sala Sporturilor. Ar trebui de facut o dezinsectie a spatiilor verzi din zona, mai ales ca pe acolo sunt multi copii.

Unele dintre căpușe, potrivit unui părinte sunt purtătoare de Borrelia, bacteria care provoacă boala Lyme.

Doresc sa semnalez prezenta capuselor purtatoare de Borrelia in parcul / zona verde de langa blocul 188-192 de pe strada C.Brancusi. Fetita mea a fost muscata cand se juca afara in curte. Capusa a fost testata la laborator si rezultatul a fost pozitiv pt DNA Borrelia. Va rugam sa dispuneti cosirea ierbii si stropirea cu insecticid pentru a evita si alte cazuri de acest gen.

Capusele traiesc, de obicei, in sol umbrit, umed si adesea se prind de iarba inalta, de tufisuri, arbusti si crengile joase ale copacilor. Pajistile si gradinile pot adaposti capuse, mai ales cele de la marginile padurilor.

Boala Lyme (Borelioza Lyme) este o boală infecțioasă cu afectare sistemică produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi), transmisă omului prin înțepătura unor căpușe din genul Ixodes infectate.

Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om.

Pentru a preveni boala Lyme, trebuie evitat pe cat posibil contactul cu solul, frunzele si vegetatia, in special in lunile mai, iunie si iulie, cand capusele nu sunt inca mature si sunt greu de observat.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare