O elevă de la Liceul pentru Deficienți de Auz a fost bătută de un cadru didactic

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a preluat cazul referitor la abuzurile și relele tratamente aplicate elevilor din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Județul Cluj.

În urma sesizărilor primite de la mai mulți părinți ai elevilor din acest liceu și în contextul abuzurilor și maltratării unei eleve din clasa a VII a a acestui Liceu, în cursul serii de ieri, CEDCD a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean.

De asemenea, CEDCD va acorda suport legal minorei agresate în școală de către cadrul didactic în cauză și familiei acesteia.

Așa cum am arătat de-a lungul timpului, școlile speciale din România nu se dezic de la abuzuri și violențe împotriva copiilor cu dizabilități, pe care le perpetuează în liniște în spatele ușilor închise. Ca și în cazul Școlii Speciale Nr. 4 din București vom face toate demersurile legale pentru pedepsirea vinovaților și stabilirea răspunderii delictuale atât din punct de vedere penal, cât și civil. Tratamentul inuman al copiilor cu dizabilități trebuie să înceteze, iar aceste școli trebuie să facă obiectul unei anchete publice pe care MEN o amână de ani”, declară Mădălina TURZA președinte CEDCD.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va efectua o anchetă în legătură cu incidentul de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, în care o elevă ar fi fost agresată de o angajată

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va efectua o anchetă în legătură cu incidentul de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, în care o elevă ar fi fost agresată de o angajată. Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22, art. 49 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, protecţia copiilor şi a tinerilor şi protecţia persoanelor cu handicap.

Posturile de televiziune Antena 3, DIGI 24, dar şi alte organe de presă au semnalat, în 11 iunie 2018, un incident violent, duminică seară, la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca. O elevă de la internat a fost lovită cu pumnii şi ameninţată de o angajată. Totul a fost filmat de un alt elev. Potrivit mass-media, eleva a fost bătută de către o îngrijitoare care îi supraveghea pe copii pe timpul nopţii, fiind lovită repetat cu pumnul în faţă. Directorul Liceului Tehnologic Special Pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca, a declarat într-o intervenţie telefonică la DIGI 24 că va declanşa o anchetă şi că angajata ar fi vrut doar să “potolească” două eleve agitate.

Latest articles

Related articles