Nora – un univers digital pe scena Teatrului Maghiar

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Premiera spectacolului Nora de Henrik Ibsen, pus în scenă de Botond Nagy, va avea loc sâmbătă, 16 martie, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Nora îşi dă seama că propriul universul, casa de păpuşi, devine din ce în ce mai neîncăpător. În spatele pereţilor dichisiţi se ascund coşmaruri catatonice, repetitive, pe care trebuie să le învingă dacă vrea să devină om, dacă vrea să fie liberă. Dar această libertate cere sacrificii.

Botond Nagy, regizorul spectacolului, mărturisea că preocuparea pentru starea de comă a apărut în urma unor experienţe personale, acestea fiind şi punctul de plecare pentru crearea unui spectacol cu tentă socială.

„Nora se trezeşte dintr-o comă. Trezirea este un proces dureros, un fel de hipnoză cu vârtejuri. O luptă în care cruzimea este surprinzătoare şi fără zorzoane. Agamemnon o sacrifică pe Ifigenia pentru a câştiga războiul – iar Nora îşi sacrifică prezentul pentru a-şi câştiga propriile războaie.”

De asemenea, Andras Rancz, artistul vizual al spectacolului, povesteşte despre universul digital şi proiecţiile din spectacol: „Ne-am străduit să combinăm în mod organic lumea digitală cu cea reală. Pe scenă nu există elemente tradiţionale de decor, acesta este format din imaginile proiectate. Avantajul imens al unui astfel de procedeu este că putem imagina şi crea aproape orice. Întregul spaţiu respiră în armonie cu actorii şi se integrează în spectacol mult mai organic decât un decor obişnuit.”

Andras Rancz este artistul vizual al spectacolului, dramaturgia este semnată de Agnes Kali, iar costumele de Carmencita Brojboiu. Din echipa de creaţie mai fac parte: Bence Konya-Uto (muzica şi sound design-ul), Szidonia Szederjesi (grafica digitală), Kinga Otvos (mişcarea scenică) şi Groza Romeo (light design).

Distribuţia spectacolului este alcătuită din actorii: Peter Arus, Kinga Otvos, Csilla Albert, Lorand Vata, Gabor Viola, Melinda Kantor, Zsuzsa Totszegi şi Janos Platz.

Următoarele spectacole sunt programate pe 17 şi 28 martie, ora 20.00.

Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Ultimile articole

Articole populare