Noaptea Muzeelor la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei prezintă 3 expoziţii şi exponate inedite, printre care o mumie egipteană şi sarcofagul acesteia;

– Actriţa Elena Ivanca împreună cu studenţii de la Facultatea de Teatru şi Televiziune întregesc expoziţiile muzeului cu un program artistic deosebit;

– Intrarea este gratuită.

Cluj-Napoca, 10 mai ’18: Cu ocazia celei de-a XIV-a ediţii a evenimentului internaţional “Noaptea Muzeelor”, care va avea loc sâmbătă, 19 mai (a.c.), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a pregătit 3 expoziţii şi exponate inedite, care vor putea fi vizitate începând cu ora 19:00 până la miezul nopţii. Intrarea va fi gratuită pentru toţi participanţii.

În cadrul acestei ediţii Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, va prezenta 3 expoziţii deosebite, mai exact: “Incursiuni dacice în spaţiul virtual”, “Egiptul şi misterele lui” şi expoziţia temporară “PUNCTE DE VEDERE: Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial”. Pe lângă acestea, va putea fi vizitat şi unul dintre cele mai importante departamente ale MNIT, şi anume, “Colecţia de Istorie a Farmaciei”.

“Adresăm o invitaţie deschisă tuturor persoanelor pasionate şi interesate de fotografie, istorie, mitologie, patrimoniu cultural românesc sau pur şi simplu dornice de o călătorie în timp. Fiecare expoziţie găzduită de muzeu reprezintă o dimensiune şi o perspectivă diferită a călătoriei.” Felix Marcu, directorul MNIT.

“Incursiuni dacice în spaţiul virtual” este o expoziţie realizată în cadrul proiectului SEE “Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei”. Expoziţia are un caracter mixt, real-virtual interactiv. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte de fier, obiecte de bronz, din sticlă şi piese din metal preţios. Totodată, vizitatorii vor putea interacţiona virtual cu artefactele şi monumentele dacice, care au fost scanate şi digitalizate.

“Egiptul şi misterele lui aduce” în atenţia publicului cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul MNIT, exponate care alcătuiesc una dintre cele mai importante colecţii de acest tip din Transilvania. Această colecţie se datorează, în principal, donaţiei făcute de Orban Balazs Muzeului Ardelean, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cel mai de seamă exponat al expoziţiei este mumia unei femei, împreună cu sarcofagul ei, realizat din lemn de cedru pictat. De asemenea, expoziţia va fi însoţită de: organe umane mumificate, ibişi, un pui de crocodil şi amulete din piatră. Pentru a avea parte de o experienţă autentică, spaţiul de expunere va fi amenajat în aşa fel încât va reproduce interiorul unei piramide. Expoziţia va pune la dispoziţie şi un loc special amenajat pentru copii, unde aceştia se vor putea transpune în mitologia exotică egipteană. MNIT a realizat pentru această expoziţie şi un parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din Cluj-Napoca, clasa a III-a, elevi îndrumaţi de prof. înv. primar Rodica Alina Istrate. Aceştia vor fii implicaţi direct în activităţile muzeului şi vor anima atmosfera plină de mister a Egiptului Antic (unii se vor transforma în mumii, alţii în faraoni, iar fetele în adevărate regine ale Egiptului).

“PUNCTE DE VEDERE: Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial” este o expoziţie organizată de Muzeul Naţional al Ungariei, iar până la data de 20 mai, expoziţia este găzduită de MNIT. Scopul acestei expoziţii este călătoria într-un trecut tumultuos şi evoluţia unei tehnologii fascinante, care ne apropie vizual de o realitate demult uitată. Începuturile fotografiilor 3D au început odată cu stereofotografia, aceasta fiind o tehnică fotografică specială, prin care sunt combinate două fotografii, uşor diferite, ale aceluiaşi obiect. Colecţia de imagini stereo, realizate în primele decenii ale secolului al XX-lea, poate fi vizionată cu ajutorul unor ochelari din hârtie cu lentile roşii-albastre, care vor fi puşi la dispoziţie de către MNIT.

“Colecţia de Istorie a Farmaciei”, unul dintre cele mai importante departamente ale MNIT se află în spaţiul celei mai vechi farmacii din Cluj, la “Sfântul Gheorghe”, datând din anul 1573. Aceasta ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania dintre secolele XVI – XX, găzduind cele mai valoroase obiecte din domeniu.

Surpriza acestei ediţii a evenimentului Noaptea Muzeelor la MNIT va fi momentul artistic susţinut de Elena Ivanca, îndrăgita actriţă a Teatrului Naţional clujean şi studenţii săi de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Aceştia vor susţine un recital cu fragmente din piese inspirate de tematica expoziţiei, în curtea muzeului.

MNIT vă aşteaptă la sediul central, str. C. Daicoviciu, nr. 2, et. II, dar şi în Piaţa Unirii nr. 28, unde se află Colecţia de Istorie a Farmaciei.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare