bihor-vladeasa

Salvamontiștii clujeni, exercițiu de salvare în Munții Bihor-Vlădeasa

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo desfășoară în acest sfârșit de săptămână un amplu exercițiu regional care va simula situația unui accident în zona Ponorul Mare din Platoul Vărășoaia, Munții Bihor-Vlădeasa.

Acțiunea de evacuare a unei persoane accidentate va avea loc în Avenul V5, din fața Muncelului, care este cel mai adânc din România. Are un sector de intrare strâmt ce va trebui lărgit în mai mult de 10 porțiuni, cu multe puțuri și săritori ce vor trebui echipate și cu expunere mare la viitură.

Participarea la astfel de exerciții de mare dificultate este mai mult decât utilă pentru salvamontiștii clujeni. Evaluează, în mod obiectiv, nivelul de pregătire al acestora. Îi pregătește pentru diversele situații limită cu care se pot confrunta. În plus, necesitatea de a se coordona și de a acționa concertat, împreună cu omologii din Bihor, le va fi de mare ajutor pentru eventualele intervenții ce vor implica salvatori din mai multe județe ale țării “, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Exercițiul din Munții Bihor-Vlădeasa se va desfățura pe mai multe zile. Vor participa peste 45  de speologi, salvamontiști și voluntari proveniți atât din țară și de peste hotare.

Realizat în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul  Ministerului de Interne, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj – S.M.U.R.D. Cluj și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” – S.M.U.R.D. Bihor, exercițiul din Munții Bihor-Vlădeasa are ca principale obiective și activități coordonarea comună a acțiunii din punct de vedere tehnic și medical. Instalarea unei tabere de bază/centru de coordonare și monitorizare a acțiunii. Echiparea avenului pentru evacuarea tărgii și instalarea unei linii telefonice care să asigure comunicarea centrului de comandă cu subteranul.

De asemenea, se urmărește acordarea primului ajutor și pregătirea accidentatului pentru evacuare. Instalarea unui punct cald și asigurarea funcționării acestuia pe o perioadă mai lungă de timp. Evacuarea accidentatului, evaluarea funcțiilor vitale pe parcursul evacuării de către o echipă mixtă medic SMURD sau paramedic salvator speolog și predarea accidentatului către un echipaj medical SMURD.

Dificultatea acestei acțiuni derivă din faptul că, în prezent, Avenul V5 este cel mai promițător sistem carstic din punct de vedere al potențialului explorativ. Este un sistem cu două intrări foarte dificile din cauza numeroaselor strâmtori, unele extrem de restrictive. Descoperit în anul 1986 de către Paul Damm, avenul are cea mai mare denivelare din România, de 653 de metri. Are o dezvoltare ce depășește 20 de km, două râuri subterane, dintre care pe unul dintre ele s-a format o cascadă de 70 de metri și un fosil format din săli de foarte mari dimensiuni. Riscul de accidentare în subteran este ridicat.

Citește și:

Amplu și inedit exercițiu internațional de salvare din peșteră, cu participarea Salvamont-Salvaspeo Cluj

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare