Ziua Internationala a Copilului

Militar român, rănit în Afganistan

O echipă de militari români care executa sâmbătă, 5 august, misiuni de patrulă de transport și escortă a unei echipe a coaliției de instruire a forțelor de securitate Afgană (SFAAT—Security Force Advisory and Assistance Team) în Camp JRAC (Join Regional Afghan Center-Centrul Regional de Instruire a Militarilor Afgani), de lângă Kandahar, au fost nevoiți să răspundă cu foc, în jurul orei 9.35, ora României, la atacul unor insurgenți în ținuta poliției afgane.

În urma schimbului de focuri, un insurgent a fost omorât, un altul a fost rănit, iar un militar român a fost rănit ușor la antebraț.

Militarului român i s-au acordat primele îngrijiri medicale la locul incidentului, ulterior fiind transportat la cea mai apropiată unitate spitalicească. Starea luptătorului este bună, iar rana nu i-a pus viața în pericol.

În prezent, militarul s-a întors în cadrul subunității, alături de colegii săi.

***

Militarii români fac parte din Batalionul de Infanterie și Protecție a Forței din Iași, denumiți și Lupii Negri, fiind desfășurați în Afganistan începând cu luna februarie.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support Mission din Afganistan cu 626 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari și-au pierdut viața și alți peste 180 au fost răniți.

Situația de securitate în TO Afganistan se menține instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul și sudul Afganistanului.

Forțele NATO care asigură securitatea bazelor militare și a centrelor importante ale țării rămân ținte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenților.

România continuă să își mențină angajamentele în Teatrul de operații Afganistan în cadrul misiunii NATO, RSM. Efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecției forței în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea și asistența forțelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord și Sud.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii