Mass-media și fake-news privind vapatul

Maria Bîrnaure, jurnalistă la Gândul, scrie în același ton negativ “de Antena1” despre țigările electronice (în urmă cu câteva zile, Antrena1 prezenta vapatul ca fiind un diavol mascat în pene de heruvim, vapatul fiind la fel de dăunător, conform jurnaliștilor, ca fumatul sau chiar mai dăunător, ducând la mutații în ADN): “Acest studiu contrazice tot ceea ce se credea despre ţigările electronice, dispozitive care erau prezentate ca fiind «mai sănătoase» decât ţigările clasice.” (vezi http://www.gandul.info/sanatate/adevarata-fata-a-tigarilor-electronice-studiul-care-demonteaza-tot-ce-se-stia-pana-acum-despre-aceste-dispozitive-16964122)
Cercetarea celor de la NYU College of Global Public Health dimpotrivă, nu aruncă o imagine negativă asupra vapatului, ci susține cercetarea efectuată de britanicii de la Public Health England din 2015, care în urma acelui studiu afirmau că vapatul (tigara electronică și aburii rezultați, nu fumul!) este cu 95% mai puțin dăunător ca fumatul. Aici este articolul cercetătorilor americani, pulicat în Annual Review of Public Health: http://www.annualreviews.org/doi/pdf/10.1146/annurev-publhealth-040617-013849. Concluziile artticolului vorbesc de la sine: “Replacement of most cigarette use by e-cigarette use over a 10-year period yields up to 6.6 million fewer premature deaths with 86.7 million fewer life years lost.” Prin urmare, țigara electronică poate salva milioane de vieți, asta este concluzia cercetătorilor de la NYU College of Global Public Health!

E bine să fac trimitere și la cele două articole pe pagina oficială a NYU, respectiv NYU College of Global Public Health: 1. https://www.nyu.edu/about/news-publications/news/2018/january/do-less-harm–e-cigarettes-a-safer-option-than-smoking.html; 2. https://publichealth.nyu.edu/events-news/news/2018/01/11/do-less-harm-e-cigarettes-safer-option-smoking.

Bineînțeles, articolele se axează pe concluziile acestei cercetări menționate anterior: “«Studies show that if most current American smokers switched to vaping e-cigarettes over the next 10 years, there could be as many as 6.6 million fewer premature deaths and 86.7 million fewer life years would be lost,» said David Abrams, PhD, professor of social and behavioral sciences at NYU College of Global Public Health and the article’s lead author.”

Tradus, vapatul este un fenomen care poate salva milioane de vieți. În continuare, în articol se discută despre falsa concepție că tigara electronică este la fel de dăunătoare ca cea convențională, autorii, așa cum am și menționat la începutul articolului, fiind de acord cu britanicii de la Public Health England, susținând că vapatul este mai puțin dăunător cu 95% comparativ cu fumul plin de “toxine” (mai corect, chimicale) rezultat din arderea tutunului (nimeni nu a pretins că vapatul este aer de munte, 100% vitamina C etc., promovăm doar o alternativă care se dovedește mult mai sănătoasă, nu sănătoasă!). Mai mult, atrag atenția asupra faptului că nu nicotina este componenta nocivă în fumat (“nicotina nu este direct răspunzătoare pentru cazurile de cancer, boli de inimă”), din nou suntem în fața unor prejudecăți. Cele două prezentări oficiale ale cercetării concluzionează că vapatul este cea mai eficientă metodă (cazurile de revenire la fumat fiind mai mici ca în cazul altor metode: guma cu nicotină, plasturii cu nicotină) de renunțare la fumatul convențional și cer politici publice de promovare a vapatului.

Colegiul medicilor din UK și Public Health England recomandă țigările electronice și au susținere guvernamentală. Am menționat anterior studiul britanicilor, dar vă rog să citiți și articolul de la GOV.UK: https://www.gov.uk/government/news/phe-publishes-independent-expert-e-cigarettes-evidence-review. Anual doar în Marea Britanie victimele fumatului ajung la un număr impresionant de 79.000 de decese.

În Marea Britanie este o campanie uriașă de promovare a vapatului (chiar și în spitale!), iar mafia corporatist birocratică din spatele campaniei Big Tobacco de blamare a vapatului și mecanismele ei sunt subiectul unui film superb: “A billion life”. Se estimează că victimele fumatului o să ajungă la un miliard în următorii o sută de ani, dar puternice interese mercantile încearcă să distrugă poate cea mai bună alternativă, cea mai bună șansă de a salva vieți: vapatul.

Coman Norbert

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare